România ar putea fi acuzată de încălcarea Tratatului UE

Prevederea noului Cod Fiscal referitoare la taxele pentru maşinile second hand ar putea fi considerată o încălcare a Tratatului Uniunii Europene, atrage atenţia secretarul de stat din Ministerul Integrării, Leonard Orban. Potrivit oficialului, Comisia Europeană a deschis deja o procedură de încălcare a Tratatului pe două cazuri similare, în Polonia şi Ungaria, care, la momentul aderării au impus taxe pentru importurile de vehicule rulate.

Pe de altă parte, analiştii pieţei auto susţin că România are nevoie de măsuri care să preîntâmpine o avalanşă a importurilor de maşini la mâna a doua.

Secretarul de stat, Leonard Orban a adăugat că România riscă să fie penalizată dacă se constată că, prin impunerea acestor taxe, încalcă prevederile Tratatului Uniunii Europene. În astfel de cazuri, sancţiunile sunt de natură financiară şi ele pot porni de la câteva zeci de mii de euro până la milioane de euro, a adăugat secretarul de stat.

Noul Cod Fiscal, ce va intra în vigoare la 1 ianuarie 2007, prevede taxe usturătoare pentru importurile de maşini second hand. Cuantumul acestora variază, în funcţie de vechime, capacitatea cilindrică şi emisiile de noxe, între 612 euro şi 7.500 de euro. Nivelul mare al taxelor a fost impus pentru a descuraja intrarea maşinilor vechi şi poluante pe teritoriul României, după data aderării.

Realitatea TV

Adauga un comentariu

*