SIF Moldova convoaca AGA la BCR

SIF Moldova convoacă Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor BCR pentru a modifica statutul băncii. O altă prioritate este stabilirea datei la care vor intra în vigoare modificările actului constitutiv. SIF Moldova susţine că unele clauze ale acordului nu sunt suficient de clar exprimate în contractul de privatizare al BCR. Acest lucru poate duce la interpretări divergente.

În Consiliul de Administraţie al SIF-ului are un cuvânt greu de spus milionarul gălăţean Cătălin Chelu. El vrea majorarea capitalului social cu rezervele legale ale BCR îniantea oricărei alte majorări, dar această prevedere nu se regăseşte in cuprinsul contractului de privatizare. Cu ochii pe miliardele de la Erste, statul pare să fi uitat multe chichiţe. După noul calendar Erste Bank, câştigătorul procesului de privatizare a BCR, va prelua pachetul majoritar al băncii până la sfârşitul lunii septembrie.

Dar pentru a se ajunge acolo este nevoie de modificarea statutului băncii. Mai precis, trebuie eliminate prevederile care se referă la adoptarea deciziilor cu o majoritate de 75% din voturi ale actualilor acţionari, iar asta nu se poate fără acordul SIF-urilor. De fapt statul a cam vândut pielea ursului din pădure, iar acum SIF-urile sunt într-o situaţia ingrată. Acestea pot bloca privatizarea BCR, dar un gest de o asemenea responsabilitate va fi probabil repudiat de întreaga opinie publică din România. Singura soluţie pentru SIF-uri pare a fi negocierea cu Erste.

Adauga un comentariu

*