50 de bolnavi de hepatita sunt trecuti pe liste de asteptare

Zeci de bolnavi de hepatita B si C asteapta de la inceputul anului tratamentul gratuit necesar. In acest moment, 50 de pacienti care sufera de acesta cumplita boala sunt trecuti pe listele de asteptare la Casa de Sanatate pentru a probarea dosarelor.

Conform noilor prevederi, pentru a beneficia de tratamentul cu medicamente antivirale, bolnavii de hepatita B si C trebuie sa intruneasca un anumit punctaj validat de Comisia de acreditare din cadrul Casei Nationale de Sanatate.

„Nu noi stabilim criteriile de acordare a acestul tratament”, gaseste imediat scuza dr. Maria Tioc, presedintele director al Casei de Sanatate Bacau.

La nivel central s-a stabilit o noua modalitate de analiza a dosarelor si un nou circuit al bolnavilor de hepatita cronica, iar pentru aprobarea dosarelor se iau in calcul anumite criterii medicale, legate de varsta, de rezultatele analizelor medicale, dar si vechimea dosarului pe lista de asteptare. In plus, se mai ia in considerare si faptul daca boala este sau nu profesionala.

Daca pana acum dosarele bolnavilor de hepatita intrau in programul national de tratament, in urma stabilirii diagnosticului de catre un medic specialist, de la inceputul lunii iunile dosarele noi sunt punctate si se trimit spre analiza Comisiei nationale.

„Numai aceasta comisie va stabili daca pacientul intra sau nu in tratament si daca tratamentul isi va atinge scopul”, mai spune dr. Tioc.

Ce le ramane de facut, in aceste conditii, bolnavilor de hepatita de pe listele de asteptare? Sa astepte. Pana cand comisia de la Bucuresti va catadicsi sa-i bage in seama. Si sa se roage ca atunci cand o fac, sa nu fie prea tarziu pentru ei!

Roxana NEAGU

Adauga un comentariu

*