Stomatologia rurala este aproape inexistenta

Din cele 84 de comune ale judetului, doar in 51 exista un cabinet stomatologic. Dintre acestea, numai 39 de cabinete sunt in contract de finantare cu Casa de Asigurari de Sanatate Bacau. In lipsa medicilor dentisti, taranii isi alina durerea cu leacuri babesti sau cu un algocalmin.

Serviciile stomatologice din judetul Bacau continua sa fie subfinantate. La fel ca in fiecare an, si in 2006 stomatologia bacauana a primit un buget de austeritate. Banii sunt insuficienti si ajung doar pentru cateva plombe.

Medicii dentisti se plang ca in aceste conditii abia daca pot asigura urgentele, mai ales ca fondurile alocate de Casa de Sanatate sunt cheltuite in primele zile ale lunii. Bugetul repartizat anul acesta de Casa de Sanatate pentru gratuitate si compensare in medicina stomatologica este de 19,5 miliarde de lei.

Fiecare cabinet ar trebui sa aiba in medie un buget de 13 milioane pe luna, numai ca fondurile nu se impart in mod egal, asa ca stomatologia rurala, de cele mai multe ori, nu are bani decat pentru urgente. Asa ca, la tara, situatia este si mai dramatica. Practic, in majoritatea satelor asistenta stomatologica este aproape inexistenta.

Pe ici pe colo, mai exista un cabinet si ceva aparatura veche, dar medicii fug de munca la tara, prea prost platita ca sa merite chinul. Iar acolo unde exista un cabinet stomatologic, medicii asigura asistenta medicala doar cateva zile pe saptamana. De aceea, taranii sunt nevoiti fie sa-si sincronizeze durerea de masele dupa programul medicului, fie sa apeleze la leacurile babesti sau la analgezicele de la medicii de familie.

In comuna Izvoru Berheciului a existat odata un cabinet stomatologic, dar a fost inchis.

In Oncesti, exista un cabinet de stomatologie, dar este deschis numai vinerea, trei ore. De aceea, durerile de dinti sunt alinate cu frunze de varza incalzite sau cu patrunjel uscat tocat bagat in ureche.

Situatia este asemanatoare si in Colonesti, in Manastirea Casin, la Prajesti, in Plopana, Rachitoasa sau in Corbasca. Peste tot.

Si asta numai in conditiile in care doar copiii si tinerii cu varsta pana in 18 ani beneficiaza gratuit de consultatii si tratamente stomatologice, alaturi de asiguratii din sistem, care au dreptul la unele servicii de specialitate decontate partial. In rest, neasiguratii au acces gratuit la aceste servicii numai in caz de urgenta.

Roxana NEAGU

Adauga un comentariu

*