Electrica se joaca cu nervii onestenilor

Desele intreruperi ale curentului electric la Onesti i-au adus pe oameni in pragul disperarii. Dupa ce au facut nenumarate sesizari, la organismele locale, judetene si centrale, ramase fara niciun rezultat, onestenii au fost pe punctul de a declansa o revolta spontana.

Evenimentul s-a petrecut sambata, 8 iulie, imediat dupa ora 22, cand s-a intrerupt curentul in mai multe zone ale orasului, chiar in timpul finalei mici a Campionatului Mondial de Fotbal, disputata intre Germania si Portugalia.

Cateva zeci de onesteni s-au adunat in zona de sus a orasului, in apropierea Hotelului Trotus, cu intentia de a se deplasa la sediul din Onesti al E.ON (Electrica) Moldova. Conform unor martori oculari, onestenii au cerut demisia celor doi sefi ai E.ON Onesti, Gheorghe Costea (seful Centrului de relatii cu clientela) si Costica Nistor (seful Centrului de exploatare si mentenanta), pe care ii considera incompetenti, dar oamenii erau dispusi sa-si verse furia asupra oricarui angajat al societatii.

Nervii oamenilor au cedat si ca urmare a unei informatii de la serviciul telefonic pentru deranjamente, conform careia curentul electric putea fi sistat pana in ziua urmatoare, intrucat nu exista echipa de interventie pentru noaptea de sambata spre duminica. Din fericire, curentul a revenit dupa aproximativ 45 de minute, iar intentiile protestatarilor nu au mai fost puse in aplicare in acea noapte.

Indignare la Consiliul Local si Primaria Onesti

Desi revolta din 8 iulie nu a mai avut loc, onestenii sunt decisi sa se lupte mai departe cu Electrica, intrucat nu mai suporta zecile de intreruperi ale energiei electrice. “Intr-o singura saptamana, au fost circa 20 de intreruperi; nu se poate ca noi sa avem doar obligatii, iar furnizorii de utilitati sa aiba doar drepturi”, a spus consilierul local Stefan Martin, la ultima sedinta a legislativului local.

“Nu de 20 de ori s-a luat curentul, ci poate de 50 de ori; omoara toate aparatele de uz casnic”, a spus si consilierul Neculai Grigoras.

In timpul sedintei de consiliu, primarul Emil Lemnaru si-a exprimat si el indignarea, contactandu-i telefonic chiar atunci pe sefii din Onesti ai E.ON. “Se strica marfurile prin magazine, iar oamenii au ajuns la exasperare”, le-a spus primarul.

Explicatiile date de E.ON Onesti, de genul “e avarie”, “se lucreaza” sau “se fac manevre”, nu-i mai pot multumi pe onesteni, motiv pentru care Consiliul Local si Primaria au hotarat sa faca o sesizare comuna, pe care sa o trimita conducerii centrale a firmei.

Sesizari la Bucuresti si in Germania

Reclamatii similare vor mai fi facute de agentii economici, de asociatiile de locatari si de organizatiile pentru apararea drepturilor omului. Unii onesteni sunt de parere ca patronii germani ai E.ON nu cunosc ce se intampla cu adevarat in zona, motiv pentru care vor sa trimita sesizarile direct in Germania.

Deocamdata s-a ajuns doar pana la Bucuresti, asa cum s-a intamplat in cazul consilierului local Adrian Dinu, care a facut un memoriu la Oficiul central pentru Protectia Consumatorului, din Bucuresti. “Electrica nu a vrut sa recunoasca adevarul; in raspunsul primit se spune ca au avut o singura cadere de tensiune in 6 luni de zile”, a precizat consilierul Adrian Dinu.

Clauze abuzive si retele proaste

Pe de alta parte, firma E.ON nu poate fi trasa la raspundere in niciun fel, intrucat, conform clauzelor din contractul incheiat de consumatori, avariile sunt considerate caz de “forta majora”, oricat de dese si de lungi ar fi. Unele organizatii neguvernamentale sustin ca asemenea clauze sunt abuzive si incearca sa le desfiinteze.

Dar cei mai multi onesteni spun ca E.ON isi bate joc de oameni, pentru ca detine monopolul, si, neexistand concurenta, isi permite orice, fara ca oamenii sa se poata muta la alta firma.

Insa explicatiile oficiale ale E.ON Moldova, oferite de purtatorul de cuvant Lucian Luca, justifica desele avarii prin starea proasta a retelelor electrice, care trebuie sa fie inlocuite. “In timpul verii, scade foarte mult si sarcina, motiv pentru care apar supratensiuni – ne-a declarat Lucian Luca. Dupa saptamana 3 – 9 iulie, cand au fost cele mai multe probleme, ni s-a raportat ca situatia a revenit la normal”.

Lucian Luca ne-a mai spus ca E.ON are proiecte pentru inlocuirea retelelor de la Onesti, dar nu ne-a putut preciza data cand vor incepe lucrarile.

Gheorghe LEU

Comentarii

  1. E un colos cu picioare de lut nu tine cont de nimeni. Bine ca au salarii nemtesti dar calitate albaneza

Adauga un comentariu

*