Speranţe şi nedumeriri după vizita secretarului de stat Vasile Nistor la Rafo

Coordonatorul Comisiei de Dialog Social a Guvernului, secretarul de stat Vasile Nistor, s-a întâlnit vineri, 7 iulie, cu administratorii şi lideri de sindicat de la Rafo Oneşti. Anunţată public numai pentru societatea Rafo, vizita demnitarului a continuat şi la Carom, unde problemele de natură socială sunt şi mai acute.

Însoţit de doi consilieri, Vasile Nistor a venit, în jurul prânzului, direct la Rafo, şi a intrat imediat în negocieri cu administratorii rafinăriei şi cu liderii de sindicat. Circa o oră şi jumătate au durat discuţiile, cu uşile închise.

„Am venit la Rafo ÅŸi la Carom în legătură cu problemele sociale care sunt în aceste două întreprinderi, după o discuÅ£ie pe care am avut-o în prealabil cu premierul Călin Popescu Tărticeanu – a declarat Vasile Nistor.

Premierul este interesat ca acolo unde sunt probleme de acest ordin să intervenim. La Rafo am cerut documente cu privire la punctele de vedere ale societăţii. AÅŸtept aceste materiale săptămâna viitoare, probabil luni. Voi face o evaluare, după care îl voi informa pe premier. Eu discut strict despre departamentul pe care îl conduc, « Dialog social »”.

Vasile Nistor a recunoscut că nu a vorbit, în prealabil, nici la AVAS, nici la Ministerul de FinanÅ£e. „Ne interesează partea socială nu doar la Rafo, ci în toată zona industrială OneÅŸti – a precizat Nistor. Premierul s-a ÅŸi implicat, la Carom, acum două luni. La Rafo mi-a explicat că este o problemă juridică, fiind vorba de doi parteneri privaÅ£i. M-am convins de aceasta astăzi. Avem, însă, instituÅ£ii ale statului care pot rezolva aceste probleme”.

La rândul său, Marin Anton, managerul Rafo, a fost de părere că vizita secretarului de stat Vasile Nistor ar putea reprezenta primul pas pentru intrarea în normalitate a relaÅ£iilor dintre Rafo ÅŸi Guvernul României. La rândul său, liderul sindicatului Rafinorul, Ion Marian, a ridicat unele semne de întrebare faţă de abordarea de ieri a problemei de la Rafo. „Avem, însă, încredere că situaÅ£ia rafinăriei va fi analizată corect, ca o întreprindere viabilă” – a spus Marian.

Adauga un comentariu

*