AVERTIZARE: Viitură otrăvită pe Siret!

Primăria Roman a emis o avertizare despre o posibilă masivă poluare cu zinc, plumb, cupru şi cianuri a râurilor Moldova şi Siret ca urmare creşterii debitului râurilor şi a contaminării acestora prin spălarea unei uriaşe halde de steril din judeţul Suceava, transmite corespondentul AMOS News.

Populaţia a fost avertizată să nu folosească apa pentru irigarea culturilor sau adăparea animalelor, dar nici să nu consume peşte din cele două râuri. De asemenea a fost interzis şi scăldatul. Deocamdată, situaţia este monitorizată de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ şi se aşteaptă desfăşurarea evenimentelor.

Halda de steril de la Tărnicioara, Suceava, este formată din circa 15 milioane de tone de steril, fiind una din cele mai mari din ţară. Precipitaţiile abundente din ultimele zile au adus cu ele aluviuni şi buşteni care au astupat aproape complet un canal care trece pe sub muntele de steril, iar în spatele iazului de decantare s-a format un stăvilar natural. În doar câteva ore adâncimea apei în iaz a ajuns la 15 metri. Eforturile depuse timp de câteva zeci de ore, atât de angajaţii societăţii miniere, cât şi de scafandrii chemaţi în ajutor din Neamţ, de a elibera canalul de sub iazul de decantare, au fost zadarnice.

Ca o ultimă soluţie, acum se acţionează cu motopompe de mare putere care scot apa din spatele haldei de steril şi o varsă către o gură secundară de evacuare. Toate eforturile ar putea fi, însă, zădarnicite de reînceperea ploilor, iar situaţia ar deveni extrem de gravă. Autorităţile se tem că ruperea iazului de decantare poate provoca cedarea muntelui de steril şi pornirea unei avalanşe care, în drumul ei, ar rade satul Ostra, iar rezidurile toxice ajunse în Moldova ar conduce la o catastrofă ecologică de o amploare nemaiîntîlnită încă la noi.

Din anul 2004, ca urmare a opririi exploatării, au fost aprobate prin Hotărâre de Guvern demararea lucrărilor de ecologizare şi monitorizare. Totul a rămas în stare de proiect din cauza lipsei de fonduri. Numai pentru iazul de decantare Tărnicioara, devizul lucrărilor de închidere, ecologizare şi monitorizare se ridică la circa 150 de miliarde de lei vechi.

Adauga un comentariu

*