Fotbal pe paine. Si pe bani

Fotbalul e, mai putin in SUA, un fenomen. Spectacol si, mai ales, bani. Avem toate motivele sa privim cu invidie la ospatul celor mai tari in materie. Ca de obicei, locul Romaniei nu e nici macar intr-un colt stingher al mesei.

15,5 milioane de Euro va plati FIFA castigatoarei Campionatului Mondial din Germania. Pentru simpla participare, fiecare dintre cele 32 de echipe deconteaza 3,79 milioane Euro.

Dupa criterii care nu au de a face cu cele dambovitene, unde banii se scurg in conturi, altele decat ale federatiei, cu o repeziciune ce i-ar face invidiosi si pe cei mai profesionisti evazionisti ai lumii, unei nationale de pe tabloul celor opt grupe ar incasa macar cate 100.000 de Euro. Pentru multi dintre actorii arenelor germane, un mizilic.

La cele oferite de FIFA, se adauga si primele oferite de federatiile nationale. 300.000 pluseaza nemtii pentru castigarea trofeului, 275.000 francezii sau 240.000 mexicanii. Ghanezii, fie din pragmatism, fie cunoscandu-si limitele, ofera fiecarui jucator 20.000 de Euro pentru victorie.

(Si) Aspectele financiare sunt un motiv pentru care orice selectionabil in nationala Romaniei ar trebui sa vizioneze meciurile mondialului cu noduri in gat.

Pentru ca, la cum joaca Olanda, vori fi fost deja destule frisoane pentru urmatoarea runda de calificari.

Dorian POCOVNICU

Adauga un comentariu

*