Primaria Bacau , acuzata ca incalca legea drepturilor de autor

Primaria Bacau , acuzata ca incalca legea drepturilor de autorMunicipalitatea Bacau este un caz unic in tara: refuza sa plateasca drepturile de autor ale artistilor interpreti. Tacerea oficiala tine loc de orice explicatie.

Potrivit legii, toti organizatorii de manifestari in spatii publice care folosesc inregistrari muzicale sunt obligati sa vireze in contul CREDIDAM (Centrul Roman pentru Administrarea Drepturilor Artistilor Interpreti) o suma cuprinsa intre 0,5 si 3,5 la suta pe zi din bugetul alocat respectivului eveniment. Majoritatea covarsitoare a administratiilor publice din Romania au inteles sa respecte legea.

Primaria Bacau este una dintre putinele care incalca legislatia. Potrivit declaratiilor inspectorului teritorial CREDIDAM, Val Manescu, dintr-o conferinta de presa, autoritatile bacauane au refuzat in mod repetat sa achite sumele prevazute de legislatie. „Primaria Bacau detine spatii in care se difuzeaza muzica.

Asa cum un patron de restaurant sau de mijloc de transport in comun trebuie sa plateasca, si o fac, asa ar trebui sa procedeze si aceasta institutie. Din pacate, toate demersurile noastre s-au izbit ca de un zid de atitudinea refractara a oficialilor administratiei publice. Nici macar o discutie de principiu nu am reusit sa avem cu cineva”, a declarat Manescu. Ultima ilegalitate flagranta comisa de Primaria Baca s-a produs cu ocazia Festivalului ‘Arlekin’, care s-a desfasurat intre 1 si 4 iunie in mai multe locatii publice din Bacau.

Potrivit tarifarului adoptat de CREDIDAM, municipalitatea ar fi trebuit sa achite zilnic 0,1% din bugetul festivalului. Cum bugetul a fost de circa 2 miliarde lei vechi, inseamna ca suma ar fi fost de 2 milioane de lei zilnic, in total 8 miloane de lei. Amenzile pentru nerespectarea obligatiilor expres prevazute in lege pot ajunge pana la 100 de milioane de lei vechi. Trebuie spus ca multi au incercat sa conteste in Justitie aceste amenzi, insa niciunul nu a avut castig de cauza.

CREDIDAM – Centrul Roman pentru Administrarea Drepturilor Artistilor Interpreti este o asociatie non-profit, constituita in 1996, care colecteaza si repartizeaza banii cuveniti interpretilor din difuzarea inregistrarilor comerciale pe posturile de radio, TV, cablu, cinematografie, in restaurante, baruri, hoteluri, discoteci sau cu ocazia manifestarilor publice (festivaluri, parade, iarmaroace, targuri etc).

Asociatia are in prezent peste 6.400 de membri: muzicieni de toate genurile (pop, folk, rock, muzica populara si clasica), actori, balerini. Dintre personalitatile care fac parte din CREDIDAM sunt: Radu Beligan, Monica Anghel, Dan Bittman, Maria Ciobanu, Mircea Diaconu, Marcel Iures, Florin Piersic, Iulian Vrabete, Angela Similea etc.

Nelu BROSTEANU

Adauga un comentariu

*