Mica ciupeala marca Stavarache

Mica ciupeala marca StavaracheOamenii cu functii in institutii publice sunt si patroni (de fapt, nu ei, ci neamurile lor) si baga in buzunar bani publici pe care chiar ei ii gestioneaza. Romeo Stavarache nu face exceptie.


Din cauza inexistentei spalatoriilor proprii, unele licee si colegii bacauane apeleaza la serviciile unor curatatorii private. Coplatitorii acestui serviciu sunt elevii, cei mai saraci dintre ei, proveniti din familii de tarani. Acesta este cazul Colegiului Economic, unde in jur de 100 de elevi de la tara sunt internisti. Din banii copiilor sunt achitate facturi in valoare de 10 milioane de lei vechi pe luna curatatoriei Prod Cresus, societate aflata in proprietatea familiei Stavarache.

„De trei ani apelam la serviciile curatatoriei Prod Cresus. In ultimul timp nu am fost la fel de multumiti de serviciile prestate si am apelat la alta firma pentru curatarea fetelor de masa de la cantina, a precizat administratorul colegiului. Am fost avertizati de catre SANEPID cu referire la faptul ca fetele de masa nu corespund normelor de igiena si drept urmare am apelat la alta firma de profil „.

Tot de trei ani, elevii de la Colegiul Tehnic „Dumitru Mangeron” Bacau cotizeaza la spalatoria mai sus amintita. Din spusele directorului Adriana Constandache, pentru un kilogram de lenjerie, spre exemplu, se percepe un tarif de 8.000 de lei vechi, cu 9.000 de lei mai putin decat cel perceput pentru lenjeria de la Colegiul Economic. Directoarea colegiului tehnic isi explica aceasta diferenta prin faptul ca institutia pe care o conduce este „un client mai vechi” al firmei de curatatorie. Mai exista si alte exemple, dar directorii si adminstratorii nu au vrut sa vorbeasca. Explicabil, deoarece finantarea vine de la Primarie si nu e bine sa te pui cu cel care are paine si cutitul.

Economia de piata scuza totul

Acesta este primul raspuns pe care il primim in momentul cand discutam cu o persoana din conducerea firmei Prod Cresus. Mai mult. Secretara firmei pe care am contactat-o telefonic ne spune ca actionarii firmei sunt plecati in delegatie si nu avem nicio sansa sa luam legatura cu acestia. In schimb, stam de vorba cu un sef de sectie care se fereste sa dea raspunsuri clare.

„Am prezentat oferta curatatoriei noastre institutiilor de invatamant din Bacau. O parte au spalat la noi, altele nu. Au venit si au plecat, a declarat Marin Stanila, sef de sectie la curatatoria Prod Cresus. Noi oferim servicii pe baza de comanda. Bonul de comanada reprezinta obligatia fata de client. Traim intr-o economie de piata. Eu ce pot sa spun acum? Ca spal la tot Bacaul?! Acest lucru se poate verifica la colegiile din Bacau. Se poate afla daca intr-adevar noi le prestam servicii”.

Si pe buna dreptate, am intrebat la colegiile din Bacau la ce firma de curatatorie s-a apelat in ultimii ani. In raspunsurile conducerii unitatilor de invatamant s-a amintit despre colaborari cu firma Prod Cresus. Cat despre tarifele practicate de curatatorie, Marin Stanila ne spune ca sunt cele mai mici de pe piata Bacaului. El a mai precizat ca in urma ofertei prezentate are loc o negociere, si atunci, in functie de virtutile de negustor ale partilor se cade la un acord asupra unui tarif.

Legal – poate. Imoral – sigur!

Potrivit legii, Consiliul Local, prin Primarie, finanteaza institutiile de invatamant din municipiu. De la varuit la plata facturilor de utilitati, banii vin de la bugetul local. Care este pe mana primarului, care decide unde si cat se varsa. Cele cateva zeci de milioane de lei pe care SC Prod Cresus le incaseaza lunar de la scolile bacauane nu sunt o suma enorma. Nu cu ei creste averea familiei Stavarache.

Este vorba de aspectul moral al situatiei: o afacere personala a primarului primeste bani de la o institutie pe care el o finanteaza din bani publici. Este de neinteles cum Romeo Stavarache a permis continuarea relatiilor de afaceri ale firmei sale cu aceste institutii, mai ales ca in declaratia sa de interese a scris ca este actionar la Prod Cresus, de unde incaseaza chiar „drepturi de autor”.

Aceasta mica ciupeala este un leac pe langa afacerile pe care le-au primit apropiati ai primarului, afaceri platite de la buget. Petrisor Botezatu – ex-consilier liberal care a castigat ilegal asfaltarea Bacaului si Silvestru Dogaru – consilier judetean beneficiar a mai multe contracte banoase cu Primaria sunt doar doua exemple de amici politici de-ai lui Stavarache care si-au facut suma dupa iulie 2004.

Rodica ANDRICI

Purtatorul de cuvant al Primariei Bacau, Ionut Tomescu, sustine ca in acest caz nu poate fi vorba despre un conflict de interese deoarece fondurile pentru spalatul rufelor nu sunt atribuite de municipalitate. „Este politica fiecarui liceu ce spalatorie isi alege” – a spus Tomescu, care a tinut sa precizeze ca orice speculatie pe aceasta tema este nefondata si chiar rauvoitoare. (R.B.)

Comentarii

  1. DL. STAVARACHE FITI GENTIL CA VA COMPROMITETI ETNIA DE ROMI DE LA TEMELIA. BAFTO DELO DELO

  2. Tot ce pot spune despre cel care a scris acest articol este sa isi caute alta slujba . De ce Imoral ? A obligat pe cineva sa spele la el , nu cred ! A fost la alegerea liceelor , dat fiind si de pretul mai mic de cat la alte spalatorii . Fiecare primeste banii si sii impart e dupa cum vrea sau are nevoie . Nu mai gasiti ce sa scrieti si va luati de orice chestie mica . Sa luam spre exemplu ca tie iti da ziaru` bani de benzina sa te deplasezi pana la o locatie … un fost coleg de facultate care a avut mai mult creier decat tine (sau o ruda , whatever) este directorul unui mare lant de benzinarii … pui benzina de acolo ca`i mai ieftina … ASTA E IMORALITATE? Ma mir cum de ai ajuns ziarist

  3. stii cumva cate firme lucreaza pentru municipiul bacau si CATE LUCRAU PE VREA PSD ului ?

  4. BAI SCREAM, esti batut in cap?! chiar e normalitate sa sa-i pui pe astia sa-si spele boarfele la propria firma? mai baiatule, diferenta intre ziaristu ala caruyia i-ar careva bani de benzina si stavarache e ca ultimul e primar, fraiere, ce nu pricepi? iar banii scolilor sun in majoritate bani publici!

  5. pm scoala face ce vrea cu banii care ii primeste pt spalatorie … daca vrea sai dea lu stavarache ii da … daca nu poa sa ii dea in alta parte .. e treaba lor. ce vroiai , sa le spele stavarache pe gratis , nu ?

Adauga un comentariu

*