Scuterul, casca si permisul de conducere

In Bacau au aparut foarte multe scutere, mai ales de cand timpul s-a incalzit. Acestea sunt pilotate, cel mai des, de tineri care nu au permise de conducere si nu poarta casca de protectie.

Sunt necesare permisul de conducere si purtarea castii de protectie? Nu de putine ori ne trezim depasiti in trafic de un „motoscuterist” care iti si mai rade in nas si se amuza cu cata usurinta se strecoara el printre celelalte autovehicule.

Poate verifica un politist capacitatea cilindrica sau viteza maxima a fiecarui model de scuter? Politistul nu poate face acest lucru decat daca i se prezinta o carte tehnica. Daca nu, este necesara o expertiza tehnica. Majoritatea scuterelor au inscriptionate pe vitezometru valori de peste 50 km/h.

Daca vehiculul se încadreaza în categoria motocicletelor usoare, este necesar permis de conducere subcategoria A1 si certificat de înmatriculare. Permisul de conducere poate fi obtinut dupa împlinirea varstei de 16 ani.

Nereguli cu urmari grave

„Este necesara definirea motocicletei usoare, oferita de Ordonanta de Urgenta 195/2002, un vehicul cu o capacitate care nu depaseste 125cmc si o putere care nu depaseste 11kw. Pentru acest gen de vehicule se impune detinerea unui permis de conducere subcategoria A1”, spune subcomisarul Dorin Roman, din cadrul Serviciului Politiei Rutiere Bacau.

Pentru a conduce o astfel de motocicleta usoara, conducatorul auto trebuie sa poarte casca de protectie. Nepurtarea acesteia, cumulata cu nerespectarea regulilor de circulatie si viteza excesiva duce la accidente.

C.S. conducea un motoscuter pe faleza din dreapta Bistritei, fara a purta casca de protectie si cu o viteza mult peste cea regulamentara, iar in momentul trecerii peste o denivelare a carosabilului, a cazut, impactul cu betonul fiindu-i fatal.

„Consider ca mersul pe motoscuter, fara a se respecta normele impuse de OUG 195/2002, poate fi considerat uneori o aventura pe doua roti”, spune scms. Dorin Roman.
D. MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*