În grădiniţele din Bacău, prichindeii învaţă dimineaţa iar părinţii, după amiaza

Câteva zeci de mămici şi tătici din Bacău, Buhuşi, Comăneşti şi Oneşti învaţă în aceste zile cum să devină părinţi mai buni. Cursurile vin să răspundă unor nevoi ale părinţilor care nu au fost acoperite până acum de nici un alt program educaţional.

Derulat în Bacău de fundaÅ£ia „Copiii noÅŸti” ÅŸi dezvoltat în colaborare cu Ministerul EducaÅ£iei ÅŸi Cercetării (MEdC) ÅŸi reprezentanÅ£a UNICEF în România, proiectul îşi propune ca, pe parcursul a cinci săptămâni de curs, părinÅ£ii copiilor cu vârsta cuprinsă între trei ÅŸi ÅŸapte ani, să înveÅ£e o serie de lucruri care să le permită să îi înÅ£eleagă mai bine pe fiii ÅŸi fiicele lor.

Pentru început, participă la cursuri părinÅ£i ai unor copii înscriÅŸi la grădiniÅ£ele „Crai Nou”, „Step by Step” ÅŸi nr. 17 din Bacău, nr. 5 ÅŸi 6 din BuhuÅŸi ÅŸi nr. 9 din ComăneÅŸti, urmând ca, după absolvirea cursului, programul să cuprindă alÅ£i 250 de părinÅ£i din judeÅ£. Faptul că proiectul vine să răspundă unor nevoi ale părinÅ£ilor ce nu au fost acoperite până acum de nici un alt program educaÅ£ional este demonstrat de impresiile produse asupra părinÅ£ilor care participă în această perioadă la cursuri.

Teodora Fânaru, mama lui Sergiu Daniel, un băieÅ£el înscris la grădiniÅ£a „Crai nou” ÅŸi una din participantele la cursurile susÅ£inute în aceste zile de educatoarele Maria Popa ÅŸi Aurica IvaÅŸcu, spune că nu s-a aÅŸteptat, la începutul cursului, că va avea parte de o experienţă atât de interesantă. „Nimeni nu te învaţă să fii un părinte bun. Ceea ce se întâmplă acum este cu atât mai lăudabil cu cât cursurile ne sunt predate gratuit iar cunoÅŸtinÅ£ele pe care le căpătam în acest fel răspund exact nevoilor noastre. După primele lecÅ£ii am ajuns să mă înÅ£eleg altfel, atât cu băieÅ£elul meu cât ÅŸi cu fetiÅ£a care nu a împlinit încă doi ani ÅŸi pe care nu am înscris-o încă, la grădiniţă. ÃŽn primul rând, eu sunt mai calmă ÅŸi mai echilibrată ÅŸi, în felul acesta, reuÅŸesc să am o cu totul altă relaÅ£ie cu copiii mei”, mărturiseÅŸte acum Teodora Fânaru.

Grupul de zece cursanÅ£i care urmează în aceste zile cursurile la grădiniÅ£a „Crai nou” nu este format doar din mămici. „Avem ÅŸi două bunice în grup care au grijă de nepoÅ£eii lor pe perioada în care copiii le sunt plecaÅ£i la lucru în străinătate. Nu o dată s-a întâmplat, însă, ca, în locul mămicilor să venă la cursuri tăticii sau chiar să participe la lecÅ£ii ambii părinÅ£i”, spune Teodora Fânaru. La rândul său, LuminiÅ£a Cojocaru, inspector pentru învăţământul preÅŸcolar în cadrul Inspectoratului Åžcolar JudeÅ£ean spune că a fost întocmit chiar ÅŸi un „Ghid al PărinÅ£ilor” care poate fi citit ÅŸi de pe pagina de Internet a ISJ Bacău.

Amos NEWS

Adauga un comentariu

*