Stavarache alimenteaza vendeta impotriva RAFO

Rafinorii onesteni sunt din ce in ce mai indignati de atitudinea lui Romeo Stavarache, primarul din Bacau, care continua sa faca aprecieri critice in legatura cu RAFO.

Astfel de consideratii au fost facute de Stavarache si saptamana trecuta, cand la Onesti s-au adunat toti factorii de decizie din judetul Bacau, iar criticile primarului din Bacau au venit exact in momentul in care RAFO a cerut sprijin maxim din partea politicienilor bacauani. Ca si in urma cu un an de zile, cand s-a aflat in municipiul de pe Trotus cu ocazia alegerilor de la PNL Onesti, Stavarache a vorbit si anul acesta despre vechile datorii facute de RAFO catre bugetul central, despre fostii lideri ai rafinariei onestene si activitatile desfasurate de acestia. “S-a ajuns la datoriile imense pentru ca s-a vrut sa se intample asa ceva”, a spus Romeo Stavarache. Fara a nega afirmatiile facute de Stavarache, actualii lideri de la RAFO, in frunte cu managerul general Marin Anton, i-au dat de inteles primarului din Bacau ca asemenea acuzatii nu-si mai au rostul. ~n opinia lui Marin Anton, RAFO Onesti, ca societate comerciala, nu trebuie persecutata pentru faptele unor oameni care s-au aflat la conducerea firmei si care acum nu mai sunt, la fel cum nu mai sunt nici vechii actionari sau fostii creditori. “Cei care au adus RAFO in aceasta situatie sunt niste oameni care acum sunt judecati in cadrul mai multor procese, aflate in diferite faze, iar societatea RAFO Onesti trebuie sa fie tratata prin ceea ce face in prezent, nu prin ceea ce au facut acei oameni; nu RAFO este de vina pentru ce s-a intamplat in urma cu aproape 3 ani de zile”, a spus Marin Anton. Managerul general al RAFO a amintit si faptul ca in ultimii doi ani de zile rafinaria onesteana si-a platit toate obligatiile catre stat si catre furnizori, fapt confirmat si de prefectul Gabriel Berca.

Critici si suspiciuni

Romeo Stavarache a continuat sa lanseze acuzatii, indreptandu-si tirul si catre conducerea sindicatului de la RAFO. “Liderul de sindicat are o mare vina; trebuia sa se opuna la unele masuri care s-au luat la RAFO”, a sustinut Stavarache. “Accept doar partial criticile domnului Stavarache – a raspuns Ion Marian, liderul Sindicatului < >. Erau altii care aveau obligatia sa monitorizeze fluxurile financiare; sindicatul nu avea cum sa faca acest lucru”. Interesant sub acest aspect este faptul ca pentru falimentarea RAFO se lupta tocmai AVAS, institutia care nu si-a facut datoria de a monitoriza situatia post-privatizare de la RAFO.
La intalnirea de saptamana trecuta, Romeo Stavarache a incercat sa-si motiveze pozitia prin exprimarea in mod subtil a unor suspiciuni legate de intentiile noului investitor de la RAFO. “Trebuie sa plecam de la premisa ca afacerile sa fie curate”, a spus el, desi recunoscuse cu doar cateva secunde inainte ca “RAFO este curata la ora actuala”. Intuind unde vrea sa ajunga Stavarache, managerul general de la Rafo, Marin Anton, a spus ca nu are nici o relevanta faptul ca unii romani asociaza firma Calder-A International cu mafia rusa sau cu cea ucraineana. Marin Anton a apreciat ca firma Calder si-a dovedit deja bunele intentii, prin faptul ca a investit peste 200 milioane de dolari la RAFO si ca a fost de acord sa plateasca si datoria istorica, de 210 milioane de dolari, catre bugetul statului. “Calder a platit creanta de 44 milioane de dolari catre Petrom intr-o singura zi, fapt care arata puterea financiara de care dispune”, a mai spus managerul general de la RAFO.
Criticile si suspiciunile venite din partea lui Romeo Stavarache sunt vazute de rafinorii onesteni ca o reflectare a modului in care gandesc actualii guvernanti, care vor sa falimenteze RAFO sub pretextul unor fapte din trecut. Rafinorii ii cer lui Stavarache sa abandoneze ideea de vendeta si sa-i ajute in lupta impotriva persecutiilor facute de actualul Guvern. Sindicalistii au amenintat ca se vor lega cu lanturile de scarile de la AVAS, daca presedintele acestei institutii, Razvan Orasanu, va continua sa refuze semnarea actului de novatie, prin care firmei Calder sa-i fie confirmat oficial statutul de actionar majoritar la RAFO, dupa ce a cumparat actiunile de la Balkan Petroleum.

Gheorghe LEU

Comentarii

  1. marin popa a zis:

    Daca d-l primar este atat de grijuliu cu modul de cheltuire a banilor de la Rafo Onesti, de ce nu este la fel de atent si cu banii primariei ? ma refer la acordarea contractului de 10 mld.lei ROL d-lui Botezatu.

  2. tzopescu a zis:

    ca de obicei pinguinu’ vorbeste ce il duce gura si nu creierul…seamana tare cu nea jiji numa’ in privinta asta. sa taca din gura si sa isi vada de problemele orasului pe care nu il conduce decat la faliment momentan. sper sa nu se inspire de pe la fostele soduceri rafo la asta

  3. eu nu inteleg la cat e de prost de ce nu tace, ca eu, personal, m am saturat sa vad cum se baga in seama peste tot,dar nu rezolva nimic, inca de multe ori mai rau face. s a bagat in seama sa conduca un oras? acum l a distrus aproape complet.

Adauga un comentariu

*