Onestiul are nevoie de facilitati

Una dintre cauzele declinului economic al municipiului Onesti o reprezinta lipsa facilitatilor acordate potentialilor investitori. Intr-o brosura editata recent de Primaria Onesti, la capitolul facilitati acordate investitorilor figureaza doar asigurarea utilitatilor si urgentarea eliberarii autorizatiilor de construire.

Existenta a 7 unitati bancare si a unor terenuri in zonele adiacente orasului, care pot fi cumparate de la proprietari, sunt considerate de municipalitatea onesteana tot ca facilitati pentru viitorii investitori. ~nsa toate aceste oportunitati nu reusesc nicicum sa atraga noi investitii in municipiul de pe Trotus. Motivul il reprezinta faptul ca oamenii de afaceri considera ca ofertele administratiei locale nu reprezinta cu adevarat niste facilitati. Ideea a fost exprimata si saptamana trecuta, in cadrul unei intruniri la care au participat sefii institutiilor locale si judetene, parlamentarii de Bacau, directorii si oamenii de afaceri din zona. “Investitiile trebuie stimulate printr-un minim de facilitati”, a subliniat Dan Balcanu, directorul general al fabricii de parchet ITS & Co., apartinand omului de afaceri Costel Casuneanu. Dan Balcanu a mai precizat ca, in cazul in care s-ar acorda astfel de facilitati, grupul de firme patronat de Casuneanu si-ar putea stabili sediul central la Onesti, acesta aflandu-se in prezent in comuna Oituz. De lipsa facilitatilor s-a plans si Ioan Coman, director adjunct la Chimcomplex, care a afirmat ca omul de afaceri Stefan Vuza a investit la Onesti 110 milioane de dolari, dar nu a beneficiat nici de sprijin local, nici de ajutor guvernamental. Tot acordarea de facilitati, locale, judetene si nationale, a solicitat si Valerian Vreme, consilier judetean si presedinte al PNL Onesti, care a propus infiintarea unui parc industrial in municipiu, bazat pe industria petrochimica. ~nsa, conform legislatiei in vigoare, asemenea facilitati nu pot fi acordate. “Nicio autoritate locala si judeteana nu poate acorda facilitati – a precizat Doru Simovici, presedintele Camerei de Comert din judetul Bacau. Pentru acest lucru ar trebui modificata Legea administratiei publice locale”.

Lipsuri pe toate planurile

Oamenii de afaceri sustin ca adevaratele facilitati inseamna scutirile de la plata impozitelor si taxelor, locale si centrale. ~ntrucat legislatia nu permite acest lucru, municipalitatea onesteana a cautat alte metode de atragere a investitorilor. “Ne-am straduit sa-i atragem pe investitori prin mijloacele noastre modeste”, a spus primarul Emil Lemnaru, care a facut, de curand, demersuri si la ambasadele straine din Romania. Prezent la intalnirea de la Onesti, primarul municipiului Bacau, Romeo Stavarache, i-a dat dreptate lui Emil Lemnaru, in legatura cu lipsa posibilitatilor de acordare a unor facilitati.
Pe plan local, fenomenul a fost observat si de Emil Pantica, directorul filialelor din Onesti ale Bancii Transilvania, care a spus ca “bani sunt, exista chiar supralichiditate pe piata, dar proiectele mari lipsesc”.

Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*