Doua barouri, un scandal penal

Taberele adverse ale avocatilor bacauani si-au continuat confruntarea si in fata judecatorilor, care n-au avut autoritatea sa domoleasca spiritele din calea afara de aprinse.

A fost un adevarat spectacol „procesul” care a avut loc marti, 6 iunie, intr-una din salile Tribunalului Bacau, unde ar fi trebuit sa se judece recursul declarat de Parchetul de pe langa Judecatoria Bacau impotriva sentintei penale 173/2006 a Judecatoriei Bacau, care a hotarat inceperea urmaririi penale impotriva tuturor avocatilor membri ai fostului Barou Bacau care a functionat pana la aparitia Legii 51/1995, modificata si completata prin Legea 255/2004. Instanta a fost investita prima data cu indreptarea erorilor materiale savarsite la incheierea sentintei din 6 aprilie 2006 prin care presedintele instantei, Margareta Maghiaru, a inscris in eroare materiala precizarea ca ar fi fost inregistrata impotriva Tribunalului Bacau si nu impotriva ei, precum si calitatea de intimat petent in dosar a Baroului Bacau din cadrul UNBR si nu, in mod gresit, cum s-a inscris in incheierea de sedinta, ca ar fi avut-o Vasile Botomei personal. Ei bine, marele noroc al avocatilor prezenti in sala de sedinte a fost ca, in afara a doi ziaristi, nu se mai afla nimeni, pentru ca, daca dezbaterile ar fi avut loc pe cand sala era plina, multi din cei prezenti ar fi renuntat sa mai angajeze avocati pentru a-i apara in vreo cauza oarecare, facand-o singuri! „Spectacolul” a inceput mai devreme, cand presedintele instantei se chinuia sa faca rost de vreun avocat din oficiu pentru arestatii din boxa, prezenti in diferite cauze, si care n-aveau aparatori!

Show cu jandarmi si avocati „guralivi”!

In sfarsit, cand sala s-a golit, a inceput procesul mult asteptat. Vasile Botomei, decanul Baroului Bacau din cadrul UNBR, a prezentat cererile de indreptare a erorilor materiale din sedinta precedenta dar, spre surprinderea sa, acestea au fost respinse de procuror, probabil pe motivul juridic „ce a mancat lupul e bun mancat”! Vasile Botomei a mai solicitat presedintelui instantei ca avocatii din Baroul Bacau sa faca dovada infiintarii ascestuia, lucru neluat in seama de nimeni. In aceasta situatie, el s-a indreptat catre presedintele instantei si l-a amenintat ca va depune o plangere penala impotriva lui, la care acesta l-a indrumat pe drumul Garii(!), s-o adreseze procurorului! Decanul Baroului Bacau din cadrul UNBR, Vasile Botomei, a recuzat presedintele de instanta, moment in care acesta l-a intrebat pe unul dintre avocatii din tabara adversa ce parere are! Si spectacolul a continuat, pentru ca raspunsul a fost unul de bun simt, sa se tina cont de solicitarea lui Vasile Botomei! Acesta a incercat sa mai adauge ceva, dar un jandarm aflat in sala, fara sa fi fost solicitat de presedintele de instanta, l-a tras de maneca,. amenintandu-l ca-l da afara! In cele din urma, cei prezenti au parasit sala, fara nici un alt rezultat decat acela ca pe 6 iulie se va solutiona cererea de recuzare.

D. MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*