Noi acţiuni de protest la RAFO Oneşti

Membrii sindicatului Rafinorul de la Rafo OneÅŸti pregătesc în aceste zile noi acÅ£iuni de protest. Astfel, rafinorii oneÅŸteni au cerut sprijinul FederaÅ£iei sindicale din petrochimie „Lazăr Edeleanu” pentru a obÅ£ine autorizaÅ£ia de a organiza, în perioada 12 – 17 iunie, pichetarea sediului AVAS din BucureÅŸti. Ion Marian, liderul sindicaliÅŸtilor oneÅŸteni spune că, în acelaÅŸi timp, a fost trimis ÅŸi un memoriu preÅŸedintelui României, Traian Băsescu, prin care i se solicită să mediezea diferendul apărut între Rafo ÅŸi AVAS.

SindicaliÅŸtii oneÅŸteni protestează în acest fel împotriva opoziÅ£iei preÅŸedintelui Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului – AVAS, Răzvan Orăşanu, la oficializarea actului de novaÅ£ie realizat între firmele Balkan Petroleum (BkP) ÅŸi Calder A International. Actul de novaÅ£ie – se arată în memoriul sindicatliÅŸtilor – a creat o pierdere de proporÅ£ii rafinăriei din OneÅŸti, în special prin întreruperea continuităţii funcÅ£ionării ei, susÅ£inută de anul trecut de un investitor hotărât să se implice cu sume uriaÅŸe la Rafo.

Liderul Ion Marian spune că este vorba de o nouă criză artificială creată în jurul Rafo. „Nu mai ÅŸtim, practic, cui să ne adresăm, în numele celor 2.600 de salariaÅ£i, cum să mai procedăm în scopul susÅ£inerii motivate ÅŸi realiste a componentei sociale prin rezultatele economice. Iată de ce am solicitat intervenÅ£ia ÅŸi medierea preÅŸedintelui Traian Băsescu, pentru a se depăşi acest moment apărut între oficialii unei instituÅ£ii a statului ÅŸi acÅ£ionarii rafinăriei”, mai spune Ion Marian.

Contractul de novaţie este ultimul pas în transferul de proprietate dintre BkP şi Calder. Ultima susţine că a lămurit treburile cu BkP încă din iulie 2005, când a preluat aproape 98% din Rafo. Ulterior a depus la AVAS documentaţia pentru avizarea transferului de proprietate, conform procedurilor de novaţie (conventie prin care părţile unui raport juridic obligaţional sting o obligaţie existentă, înlocuind-o cu o nouă obligaţie) şi a prezentat şi garanţii pentru plata datoriior istorice ale Rafo, la stat. Cu puţin timp în urmă, Petrom a concesionat creanţa sa la rafinăria din Oneşti, iar Calder a plătit 44 de milioane de dolari pentru aceasta. Rafo a mai depus, anul trecut, şi la Finanţe o ofertă de plată a datoriilor, eşalonat, la care nu a primit răspuns.

SalariaÅ£ii de la Rafo cred că în ultimii ani societatea în care lucrează a avut parte de un tratament „preferenÅ£ial negativ” din partea statului, care a motivat permanent că totul se datorează incapacităţii rafinăriei de a produce pe profit. De la apariaÅ£ia Calder la Rafo, rafinăria a funcÅ£ionat, însă, mai bine ca oricând, iar o bună parte din datorii au fost plătite, chiar în avans. Rafo a intrat în reorganizare judiciară, în 2004, iar din octombrie 2005 are acÅ£ionari noi. Din acel moment, la stat au venit 800 de milioane de dolari, iar obligaÅ£iile către furnizori ÅŸi salariaÅ£i au fost achitate la zi.

ÃŽn perioada aprilie – mai 2005, rafinăria nu a funcÅ£ionat, pentru că statul i-a impus plata anticipat a TVA aferentă importului de Å£iÅ£ei. „Am cerut, în repretate rânduri ca la Rafo să vină auditori numiÅ£i de stat, să vadă că rafinăria este performantă ÅŸi că în ultimii doi ani aici s-a derulat cel mai important program de investiÅ£ii tehnologice. Am solicitat să fim primiÅ£i, noi,cei de la sindicat, la primul-ministru, dar după 10 – 12 încercări, nu am avut nici un răspuns. Premierul nu a răspuns nici interpelărilor din Senat. Parlamentul Europei a soilicitat, de asemenea, lămuriri în aceeaÅŸi chestiune, dar de la Guvernul României nu a venit nimic. Am trimis adrese ÅŸi la FMI, despre care se spunea că cere falimentul Rafo ÅŸi le-am prezentat calcule, cifre. Am solicitat o audienţă ÅŸi la preÅŸedintele AVAS, dar tot degeaba. Cu excepÅ£ia preÅŸedinÅ£iei, doar la Ministerul de FinanÅ£e am găsit, o dată, uÅŸa deschisă. ÃŽnsă discuÅ£iile de aici rămân fără finalizare, dacă AVAS se opune actului de novaÅ£ie”, Å£ine să mai adauge liderul rafinorilor oneÅŸteni.

Sindialiştii mai spun că ei nu doresc decât o rezolvare a situaţiei pe calea dialogului. Dacă acesta nu poate avea loc, de joi, 8 iunie, vor începe pregătirile pentru acţiunile de protest.

Amos NEWS

Adauga un comentariu

*