Moldova a ramas fara tomografe

Moldova a ramas fara tomografeTomograful Spitalului Judetean inca sta pe chituci. Repunerea lui in functiune este preconizata sa se realizeze abia peste o luna. Un bolnav in coma nu mai poate fi explorat de urgenta la niciun spital din Moldova. La Iasi tomografele sunt la fel de moarte iar la Piatra Neamt si Suceava programul apaartelor se incheie la ora 19.00 odata cu programul din policlinicile cu plata care au in dotare tomografe.

Defectat in urma cu mai bine de o luna, tomograful Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) va sta pe tusa inca patru saptamani cel putin. Firma furnizoare, care asigura si service-ul aparatului, a depistat ca defectiunea se datoreaza arderii tubului radiologic, iar inlocuirea lui ar insemna cel putin 33.000 de euro.

Suma pe care spitalul nu o are, singura solutie posibila pentru a achizitiona piesa fiind plata ei in rate.

„Contractul de furnizare a piesei de schimb si de plata a fost finalizat la un moment dat, numai ca intre timp s-au produs modificari in structura de conducere a spitalului si tratativele cu firma de service au fost amanate, ne-a declarat Teofil Rosu, directorul administrativ al SJU. O sa reluam discutiile, iar dupa ce contractul se va perfecta, firma va fi obligata sa rezolve defectiunea in maximum 45 de zile”.

Instalat in urma cu cinci ani, computerul tomograf al SJU s-a defectat in nenumarate randuri. Tubul radiologic a mai fost ars odata, iar reparatia a costat circa 1,2 miliarde de lei.

Pana zilele trecute, cazurile erau rezolvate la Iasi

In tot acest timp zeci de bacauani care au suferit diferite traumatisme sau accidente ce necesitau investigatie tomografica au fost trimisi la clinicile de specialitate din Iasi.

Numai un singur transport de acest gen a costat in jur de trei milioane de lei, bani ce au fost suportati, pentru cazurile ce reprezinta urgente medicale, din fondurile proprii ale spitalului.

Numai ca, de cateva zile, si tomografele din Iasi au cedat.

Toate tomografele din Moldova sunt …moarte

Este inadmisibil ce se intampla, spun medicii care au nevoie de computerul tomograf pentru investigatiile pacientilor.

„Un bolnav in coma nu mai are nicio sansa, a spus indignat dr. Vlad Buburuzan, medic neurochirurug. A mai fost o alternativa la Bacau, la un centru de investigatii medical, dar de o saptamana si acolo s-a defectat tomograful.

De cateva zile nici la Iasi nu mai putem trimite bolnavii pentru ca si acolo, adica la spitalele Sf. Spiridon si cel de Neurochirurgie, s-au defectat computerele tomograf.

Doar in Neamt si Suceava putem trimite bolnavii, dar numai in policlinici cu plata si pana la ora 19. Dupa aceea…se poate muri cu zile, in cazul unui pacient care a suferit un accident pe timpul noptii, de exemplu”.

Roxana NEAGU

Adauga un comentariu

*