Agitatie la depunerea dosarelor pentru concursul de titularizare

Nervi incordati la maximum, agitatie cat nu se astepta, intrebari fara raspuns, asa se poate descrie in cateva cuvinte atmosfera intalnita in primele zile de depunere a dosarelor la Inspectoratul Scolar Judetean, unde candidatii la titularizare au venit sa ceara lamuriri.

Cu toate ca inspectorii de la personal au pus la dispozitie informatiile necesare, modificarile impuse de Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEC), si mai ales anuntate pe ultima suta de metri au facut ca majoritatea cadrelor didactice care vor sa prinda un post sa nu stie ce anume sa faca. Pentru a-si exprima nemultumirea fata de posturile scoase la concurs, candidatii au avut ocazia sa discute direct cu persoanele avizate deoarece depunerea dosarelor a avut loc direct la birourile inspectorilor de specialitate.

Posturi vacante atat in scolile de la oras cat si in cele de la sat

Foarte multe posturi sunt in scoli din mediul rural, unde cadrele didactice nu se inghesuie. Numarul total de posturi nu a fost pana acum contabilizat de I{J Bacau. „Posturile vacante, cu valabilitate de patru ani, sunt aproximativ uniform repartizate in acest an, ata in mediul rural cat si in mediul urban. Numarul lor total nu s-a afisat inca deoarece se verifica foarte atent fiecare post in parte pentru a nu se mai ajunge la suprapuneri asa cum s-a intamplat in anii trecuti”, a precizat Brandusa Popescu, inspector general adjunct.
In comparatie cu numarul candidatilor, si din experienta anilor trecuti, poate fi prevazut insa de pe acum faptul ca foarte multe dintre posturile de la sat vor ramane neocupate. Conform precizarilor MEC, in functie de numarul dosarelor depuse se vor infiinta centrele de concurs, care vor fi ulterior si centre de repartitiei pentru candidatii admisi. De asemenea, pana saptamana viitoare va fi stabilita verificarea dosarelor candidatilor si avizarea acestora. Validarea
optiunilor, in prezenta candidatilor, dupa un grafic care va fi afisat la I{J si in centre este programata pentru perioada imediat viitoare. Apoi va avea loc inspectia la clasa pentru candidatii inscrisi pe posturi titularizabile. Trebuie precizat ca se face o singura inspectie, indiferent de numarul unitatilor de invatamant la care a optat candidatul. De asemenea, trebuie precizat ca prezenta la repartizarea pe post este obligatorie pentru toti candidatii, fie ca au dat concurs sau au solicitat suplinire pentru continuitate. Zilele aceste sunt asteptate rezultatele de la minister cu privire la plata profesorilor implicati in desfasurarea concursului de ocupare a posturilor din invatamant.

Nestatornici la catedra

Una dintre cele mai mari probleme ale tinerilor este salariul oferit in invatamant. Astfel, tinerii isi fac planuri sa fie doar „sezonieri” in acest domeniu, dupa care sa-si gaseasca locuri de munca bine platite.
O parte dintre cei care si-au depus dosarele pentru titularizare sunt viitorii absolventi de facultate. Acestia s-au dovedit de departe cei mai nemultumiti de oferta existenta in invatamant, de metodologii, dar si de perspectiva posomorata asupra salariilor. „Pentrtu informatii suplimentare m-am uitat pe inernet si acolo am vazut metodologia. Mi-am propus sa stau cativa ani in invatamant pana imi definitivez studiile de master. Dar, la salariul oferit, mai degraba aleg o alternativa deja la moda: sa fiu capsunar”, a spus Andrei Iosif, student in ultimul an la facultatea de Inginerie.
Chiar daca nu pentru foarte mult timp, alti candidati la titularizare, viitori absolventi de studii universitare, intra in invatamant pentru a se pune intr-o oarecare masura la adapost: „Voi absolvi franceza-engleza si cred ca ar fi mai sigur sa ocup un loc in invatamant, mai ales ca m-am pregatit pentru a fi pedagog. Oricum, vad posturile la catedra mai convenabile decat un post de secretara la o firma”, a precizat Irina M., studenta in anul IV. (Rodica ANDRICI)

Adauga un comentariu

*