Tabără băcăuană, mărul discordiei între ANT şi DJT Bacău

Săptămâna viitoare, directorul DJT Bacău, Mihai Şuştac se va prezenta în instanţă pentru a pleda pentru Tabără de la Valea Uzului. Aflată în administrarea Direţiei de Tineret Bacău de la înfiinţare, adică de acum 40 de ani, tabăra este acum revendicată de judeţul Harghita, sub pretextul că se află în judeţul respectiv. Directorul băcăuan consideră că ordinul Ministrului Borbely, care transferă tabăra la Harghita, este abuziv şi l-a atacat în instanţă.

Atât prefectul Gabriel Berca, dar şi directorul băcăuan al Direcţiei Judeţene de Tineret, Mihai Şuştac, au protestat faţă de această măsură, însă deocamdată situaţia stagnează în defavoarea Bacăului.

La data de 2 martie 2006, Autoritatea NaÅ£ională pentru Tineret, aflată sub oblăduirea lui Karoly Borbely, a emis un ordin către DJT Bacău. Conform actului respectiv, este aprobată „transmiterea imobilului tabăra Valea Uzului proprietate publică a statului în administrarea Autorităţii NaÅ£ionale pentru Tineret, situat în localitatea Valea Uzului împreună cu mijloacele fixe ÅŸi obiectele de inventar din dotare (…). Predarea-preluarea imobilului se face pe bază de protocol încheiat între părÅ£i, în termen de 30 de zile de la data emiterii prezentului Ordin”.

Aparent, printr-un simplu ordin s-a făcut ceea ce trebuia în mod normal dus la bun sfârşit pe baza unei Hotărâri de Guvern. Imediat, conducerea DJT Bacău, prin Mihai Şuştac, a luat atitudine şi a declarat că măsura dispusă de Borbely este nelegală şi abuzivă.

Gabriel Berca, prefect de Bacău, a înaintat o contestaţie către ANT Bucureşti. Punctual, s-a precizat că au fost încălcate prevederile Legii 213/1998 privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia. Prefectura Bacău a arătat că Borbely a apelat inclusiv la o serie de prevederi legale care nu mai sunt în vigoare, dar nici acest lucru nu a reuşit să îl convingă pe directorul ANT Bucureşti.

Autorităţile băcăuane au subliniat şi că „tabăra Valea Uzului a fost în administrarea Direcţiei Judeţene de Tineret Bacău de la înfiinţarea taberei respective de mai bine de 40 de ani”. Pe cale de consecinţă, a fost solicitată revocarea ordinului emis de Borbely şi dispunerea măsurilor necesare pentru menţinerea taberei în administraţia autorităţilor băcăuane. Aceleaşi măsuri au fost solicitate şi din partea Prefecturii Bacău, dar în cele din urmă nu s-a ajuns la o rezolvare pe această cale a situaţiei.

Borbely a trimis încă o hârtie la Direcţia Judeţeană de Tineret Bacău, solicitând ca „în termen de 15 zile să procedaţi la încheierea protocolului de primire a taberei de copii Valea Uzului împreună cu reprezentanţii DJT Harghita şi să duceţi la îndeplinire prevederile Ordinului nr.919/28.02.2006 emis de Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Tineret”. Adică Borbely a cerut foarte autoritar să se respecte un ordin dat pe baza unor legi abrogate şi cu încălcarea altor prevederi legale.

Momentan, totul a ajuns pe mâna Justiţiei, care va lua o decizie în acest sens. Este vorba de dosarul cu numărul 195/5.05.2006, aflat în faţa judecătorilor Curţii de Apel Bacău.

Cazul a ajuns şi în atenţia parlamentarilor de Bacău, care doresc să rezolve această situaţie în favoarea judeţului şi Direcţiei de Tineret locale. Senatorul Radu Cătălin Mardare ne-a declarat că, împreună cu colegul său Ioan Moraru, a făcut o adresă la Executiv, prin care se solicita lămurirea unui aspect al problemei, şi anume dacă nu este nevoie de o Hotărâre de Guvern nicidecum de un Ordin pentru a trece un imobil în administrarea altui judeţ.

„Limitele teritoriale ale comunelor, oraşelor, judeţelor se stabilesc prin lege. Este cât se poate de clar şi asupra acestui lucru nu trebuie să ne dăm cu părerea”, a declarat fostul prefect de Bacău. Acesta a mai explicat că şi în trecut s-au mai făcut cereri de trecere a taberei în administrarea judeţului Harghita, care nu au avut însă niciun rezultat. „Îmi amintesc că s-a mai discutat această situaţie, dar atunci nu era nicio miză, niciun conflict. De la Cadastru mi s-a spus că este în judeţul Bacău şi nu mi-am mai bătut capul pentru că nu am avut de ce”, a mai declarat senatorul Mardare.

Åži fostul subprefect, deputatul Gabriel Vlase, îşi aminteÅŸte de solicitările celor din Harghita, dar crede că rezolvarea situaÅ£iei stă în forÅ£a politică. „Din câte îmi amintesc eu, este o delimitare teritorială făcută prost de pe vremea comuniÅŸtilor, dar nu îmi amintesc detaliile cu exactitate. Oricum, nu este vorba de alt judeÅ£. Au mai solicitat, dar cât am fost noi la Putere ÅŸi am avut forţă, nu au avut niciun fel de succes. Acum… nu ÅŸtiu. Dacă cei de la Harghita au mai multă putere de convingere la Guvern, e posibil să facă această trecere, dacă nu, nu”, a explicat situaÅ£ia deputatul PSD.

Între timp însă, se aşteaptă termenul de judecată, pe 12 iunie. Directorul DJT ştie că are legea de partea sa, pentru că există documentul cadastral semnat de ambele oficii cadastrale, din Bacău, respectiv Harghita, prin care zona taberei este trecută pe teritoriul judeţului Bacău. De asemenea, Ordinul emis de secretarul de stat s-a bazat pe o lege care a fost ulterior abrogată, iar documentul legislativ care are prioritate în acest caz dă dreptate Direcţiei băcăuane.

„Am atacat hotărârea în instanţă folosindu-mă de un Ordin prezidenţial, ca să mă apăr. Nu cumva să mă dea afară sau să mă suspende, să numească un nou director interimar care să semneze imediat protocolul şi să nu mai putem face nimic.”, a precizat pentru Amos News Mihai Şuştac, directorul DJT Bacău.

„Borbely este ministrul celor de etnie maghiară, sau al Harghitei, sau este ministrul României? Dă bani la tabăra de la Harghita sau dă bani unei tabere din România? Va câştiga judeÅ£ul cu o mai mare influenţă politică asupra Guvernului. ÃŽnsă Guvernul se află într-o situaÅ£ie destul de delicată, fiind ÅŸantajat din toate părÅ£ile. Tăriceanu nu mai poate el de tabăra de la Valea Uzului… Mai lasă de la el ca să câştige o zi de liniÅŸte.”, a declarat ÅŸi Gabriel Vlase, deputat PSD.

Amos NEWS

Comentarii

  1. Nemteanu Gabriel a zis:

    Domnilor, eu unul i-as impusca pe astia. Sunt din Darmanesti si de cand ma stiu tabara Valea Uzului a apartinut Jud. Bacau. Dar in Romania totul e posibil. Totul se rezuma la bani si interese

  2. thunder a zis:

    pai cine e vinovat daca au ajuns ungurii astia imputiti sa ne conduca?sunt la putere si ce ministere vor?ala a invatamantului, am impresia ca in perioada asta dai in guvern de totalitatea prostilor, mai au putin si vor spune ca de fapt limba maghiara e limba oficiala a tarii noastre.mi e scarba numai cd ma gandesc

  3. antonescuion a zis:

    cum cine sunt vinovati?! nu-i vedem zilnic la toate jurnalele de stiri, nu se cheama ei basecu, tariceanu si toata cloaca udmr? nu i-am vazut si inainte la fel pe iliescu, nastase, constantinescu etc? astia sunt principalii vinovati de ce se intimpla in tara asta cu problemele inventate gen magiarime, ceangaime, etc. nu vedeti ca udmere a stat mereu la guvernare, si-au obtinut tot ce-au vrut si politic si economic? cine are curaj sa verifice conturile conducerii udmr? a, si sa nu uitam, orice tara are niste dervicii secrete care trebuie sa vegheze la interesele nationale. ale noastre se pare ca fac mai degraba jocurile celor unguresti. hala natie, domnilor. asa ca nu ar fi de mirare sa ne trezim ca limba maghiara fa fi la un moment chiar limba de stat pe teritoriul romaniei.

Adauga un comentariu

*