Alte probe suspecte de gripă aviară au fost trimise la analize

Probe recoltate de la păsările din trei alte localităţi din Bacău au fost trimise de veterinari la Bucureşti, pentru analize. Este vorba de Dărmăneşti, Lilieci şi Ştefan cel Mare unde primarii din zonă l-au înştiinţat pe prefectul de Bacău Gabriel Berca de moartea unor păsări din gospodăriile localnicilor.

Testele rapide au ieşit pozitive iar probele prelevate de la păsările moarte au fost trimise în Capitală pentru confirmarea diagnosticului. Rezultatele analizelor din probele recoltate săptămâna trecută din găini şi pui morţi de la Ardeoani, Urecheşti şi Poduri nu au sosit nici până acum, deşi au fost trimise la laborator vinerea trecută. În paralel, acţiunea de eutanasiere a păsărilor din cele patru focare de gripă aviară continuă.

La Cotumba s-a terminat deja eutanasierea păsărilor. Aici au fost omorâte 1.926 de păsări, din 251 de gospodării. La Beleghet, acţiunea era programată să se încheie ieri seară şi trebuiau omorâte 744 de păsări. Tot în cursul serii trebuia finalizată eutanasierea şi la Palanca, unde erau de exterminat 744 de păsări. La Măgireşti, din cele 87 de gospodării trebuie omorâte 722 de zburătoare, iar acţiunea este programată să se încheie în cursul zilei de miercuri.

„Imediat ce vor fi eutanasiate păsările va începe a doua dezinfecÅ£ie. Probabil, la sfârÅŸitul săptămânii, populaÅ£ia din focare va putea să meargă la serviciu sau la ÅŸcoală, dar carantina va dura 21 de zile. ReacÅ£iile negative ale oamenilor la eutanasiere au fost izolate ÅŸi am reuÅŸit să îi convingem. Acolo unde a fost nevoie s-a făcut apel la poliÅ£istul din comună, învăţător sau preot. Omenii s-au resemnat în cele din urmă”, declară subprefectul Neculai Olaru.

Amos NEWS

Adauga un comentariu

*