Sebastian Ghinga – marea speranta a fotbalului bacauan

PIC_0007.jpgUna din marile sperante ale CS AEROSTAR Bacau este tanarul fotbalist Sebastian Ghinga, component al lotului national de juniori Under 19. Dupa Costel Pantilimon, transferat la POLI Timisoara, Sebastian Ghinga ar putea fi a doua mare lovitura data pe piata transferurilor de catre AEROSTAR Bacau, care dovedeste o grija aparte pentru cresterea tinerelor talente.

Sebastian Ghinga s-a nascut pe 12 februarie 1987. Are 1, 84 inaltime si 68 de kilograme, un atlet perfect. „De fapt, am inceput sportul de performanta cu atletismul, de la 12 la 14 ani practicand acest sport la CSS Bacau, cu d-na profesoara Maria Hagima. Consider ca aceasta optiune a mea, la vremea respectiva, a insemnat foarte mult in ceea ce priveste imbunatatirea vitezei, rezistenta si coordonarea miscarilor in teren”, spune fostul atlet care, totusi, a inceput cu…fotbalul. La varsta de 9 ani juca fotbal la CS LETEA, cu antrenorul Virghil Lichi, continuand apoi cu Costel Balint. Cand a implint 14 ani, sfatuit de profesoara Valy Munteanu, de la Grupul {colar „Anghel Saligny”, s-a transferat la sectia de fotbal a CS AEROSTAR, activand in grupa 1987, pregatita de antrenorul Ionel Panait, jucand la juniori II. Cu aceasta echipa va ocupa locul al doilea la turneul final de la Brasov.

La 16 ani este promovat de antrenorul Valentin Cioanca la echipa a doua a AEROSTAR, jucand peste 50 de partide la aceasta formatie timp de un an. La varsta de 17 ani promoveaza in prima echipa a clubului, in Divizia C, sub indrumarea antrenorului Gogu Munteanu. Din acel moment, Sebastian Ghinga joaca meci de meci in Divizia C, facandu-se mereu remarcat prin prestatiile sale, disputand peste 40 de partide. Acest lucru n-a ramas neobservat nici de antrenorii loturilor nationale de juniori care, in toamna lui 2005, l-au convocat in lotul under 19, pentru jocul cu selectionata Republicii Moldova.

Debutul a fost unul promitator, atat prin jocul prestat dar si prin golul inscris in poarta moldovenilor. Aceasta convocare n-a fost singura, Sebastian Ghinga fiind chemat sa imbrace tricoul Romaniei si in partidele disputate in cadrul turneelor din Turcia, Bulgaria si Ungaria, contabilizand pana cum noua selectii.

„Ca fiecare fotbalist, am si eu un idol. Acesta este Zinedin Zidane si as vrea sa ajung intr-o buna zi ca el. Sunt foarte ambitios si sunt multumit ca pot juca pe orice post sunt pus de catre antrenori. In momentul de fata, numai portar n-am jucat”, spune Sebasitian Ghinga. Antrenorul Costel Campeanu este si el satisfacut de evolutiile tanarului sau jucator, aflat in ultimul an de juniorat.

„Este un copil cuminte, se pregateste cu sarg, nu se sperie de adversari. Daca va continua la fel, va ajunge un foarte bun fotbalist, pentru ca are niste calitati certe. De altfel, au si inceput sa se intereseze multe echipe de el”, ne-a impartasit parerea sa despre Ghinga, antrenorul divizionarei C, Costel Campeanu.

„Ne-am bucura daca vom mai scoate la export un nou produs al Centrului nostru de copii si juniori, dupa Costel Pantilimon. De altfel, acesta este si scopul nostru, sa putem da fotbalului romanesc jucatori buni, formati si crescuti la noi, pentru ca beneficiem de conditii deosebite pentru marea performanta”, spune presedintele CS AEROSTAR, ec. Doru Damaschin.

Adauga un comentariu

*