Potop de plangeri la Primaria Onesti

Numarul mare de onesteni care vin in audienta la primarul municipiului arata ca oamenii au o gramada de probleme, pe care incearca sa le rezolve cu ajutorul administratiei publice.

Asa s-a intamplat si la ultima audienta, cand multi onesteni s-au plans primarului Emil Lemnaru de lipsa locuintelor sau a locurilor de munca. “De aceste doua lucruri se plang cei mai multi dintre cetatenii care vin in audienta – ne-a declarat primarul. Din pacate, noi nu ii putem ajuta prea mult in rezolvarea acestor probleme. In privinta locurilor de munca, ii indrumam catre Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca sau ii informam despre organizarea Bursei locurilor de munca.

Cat priveste locuintele, situatia este si mai grea: Primaria mai are foarte putine locuinte, unde stau chiriasi pe care noi nu-i putem da afara, fiind protejati prin lege. Avem aprobare pentru construirea a inca 156 de apartamente tip ANL, dar nu exista fonduri pentru inceperea lucrarilor, iar cele 232 de apartamente existente in blocurile ANL sunt deja ocupate de chiriasi”.

Certuri intre locatari

Alte probleme se refera la neintelegerile dintre locatari, mai ales in cazul reparatiilor de la acoperisurile blocurilor, cand proprietarii de la etajele inferioare refuza sa contribuie cu bani, lasand totul pe seama celor de la ultimul etaj.

“In aceste cazuri, noi trimitem adrese la asociatiile de proprietari, prin care avertizam ca toti locatarii au obligatia legala de a contribui la efectuarea reparatiilor, indiferent daca acestea se executa la acoperisuri sau la subsoluri”, ne-a mai precizat Emil Lemnaru.

Exista si cazuri in care Primaria poate interveni direct pentru solutionarea problemelor, asa cum s-a intamplat in cartierul TCR, unde exista cate 3 imobile la un loc, iar locatarii din capete nu permit accesul celor din mijlocul grupului de imobile.

Cum terenul din jurul imobilelor apartine municipalitatii, locatarii nu au nici un drept sa impiedice accesul vecinilor, iar primarul este hotarat sa acorde chiar si sanctiuni daca situatia nu se rezolva.

Sesizari prin Internet

Unii onesteni prefera sa se adreseze Primariei fara sa mai mearga in audienta, folosind Internetul si mesajele electronice, transmise prin intermediul unor site-uri cum ar fi www.domnuleprimar.ro. Aici figureaza mai multe plangeri si sesizari pe adresa primarului Emil Lemnaru.

Astfel, un locatar de pe strada Mihai Bravu se plange de gurile de canal din zona, care au provocat accidente, dintre care unul s-a soldat cu un mort, iar un chirias din blocurile ANL de pe Strada Viitorului spune ca nu exista cod postal pentru aceasta strada, motiv pentru care au aparut probleme cu posta.

Un alt onestean s-a plans de “tigania” de pe Strada Sintezei nr. 3, unde la chioscul de acolo se vand bauturi alcoolice inclusiv copiilor, iar bautorii fac scandal si se urineaza pe casa scarii. O plangere similara s-a facut si in legatura cu un administrator de la piata, care “numai beat umbla toata ziua si ne face orasul de ras”, primarul fiind rugat sa solutioneze problema prin “darea afara” a respectivului.

“Averea, domnule primar Emil Lemnaru!”

O solicitare interesanta a venit din partea unui anume Dumitru Sechelaru, care poarta titlul “Averea, domnule primar Emil Lemnaru!”. In acest mesaj, primarului ii este adresata urmatoarea intrebare: “Va puteti justifica averea si cele doua vile de lux pe care le-ati construit, una in Onesti, langa celelalte vile ale bogatasilor (pe Scutaru), si cealalta vila din cartierul Buhoci, pe care ati trecut-o pe numele surorii dumneavoastra?”

Primarul Emil Lemnaru nu a raspuns la niciun mesaj de pe site-ul respectiv, afirmand ca nu are nicio obligatie legala in acest sens, dar ne-a declarat ca si-a notat problemele sesizate si a dat dispozitie subalternilor pentru a interveni acolo unde este cazul. In legatura cu averea, a precizat ca locuinta din Cartierul Buhoci este, de fapt, casa batraneasca, iar vila de pe Calea Scutaru a fost deja declarata. “Se poate verifica foarte usor in declaratia de avere”, ne-a spus primarul.

Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*