Impotenta orange n-astupa nicio gaura

Gropi in asfalt, gauri in bugetele firmelor locale, hau in buzunarele bacauanilor – peste tot o neimplinita realitate. Pornita de la bulibaseala centrala, neputinta guvernarii portocalii este tot mai evidenta si in judetul Bacau.

Ca si in 1996, actuala Putere a dat la o parte PSD-ul (pe atunci PDSR-ul) in urma unui vot negativ. Acest vot a venit in 2004 dupa nenumarate scandaluri de presa privind coruptia generalizata si nu in urma unei guvernari ineficiente.

Ca si in 1996, echipa noii guvernari n-a functionat mai deloc si, mai grav, a dovedit ca nu are oameni pregatiti pentru acoperirea posturilor-cheie. Certurile permanente dintre cele patru partide ale coalitiei (in primul rand razboiul orb dintre PD si PNL) au subminat o ipotetica reusita.

Cum era si normal, nici pe plan local lucrurile nu stau mai bine: in fruntea institutiilor descentralizate au fost numiti clienti politici fara anvergura si pricepere, interesele judetului nu sunt aparate in niciun fel in fata agresivitatii judetelor vecine, finantarile de la bugetul central lipsesc aproape cu desavarsire etc. Pentru ca rateul sa fie complet, a intervenit si orgoliul personal-politic al unora care vor sa-si subjuge orice initiativa locala, iar daca nu reusesc o blocheaza prin toate mijloacele.

Dezinteres + Minciuna = Izolare

Proiectul Legii privind Planul de Amenajare a Teritoriului National a fost trimis Parlamentului. La capitolul autostrazi, Bacaul este mentionat doar pe vechile proiecte Nord-Sud, insa lipseste cu desavarsire pe axa Vest-Est.

In schimb, apar judetele Iasi, Neamt si Suceava ca beneficiare a doua autostrazi. Prima are urmatorul traseu: Satu-Mare – Baia-Mare – Vatra Dornei – Suceava, iar cea de-a doua Targu-Mures – Piatra Neamt – Iasi. Concluzia: Bacaul a fost scos din jocul economic de jocurile politice ale vecinilor.

Dupa ce presa a semnalat acest pericol, Romeo Stavarache, liderul PNL Bacau, s-a intalnit la Iasi cu reprezentantii judetelor din Moldova unde a luat act de pozitia acestora in privinta autostrazilor.

Trebuie precizat ca politicienii ieseni, indiferent de culoarea politica, au actionat foarte puternic la nivel parlamentar si guvernamental pentru a aduce mai aproape de ei aceste artere rutiere. Intors acasa, Romeo Stavarache a sfidat evidenta si a cautat sa dea asigurari linistitoare, sustinand ca „nimic nu e batut in cuie” si ca „se va mai discuta pe aceasta tema”.

Numai ca proiectul Legii privind Planul de Amenajare a Teritoriului National este deja in Parlament si, cu ajutorul presiunilor mai sus amintite din partea iesenilor, sucevenilor si nemtenilor, are mari sanse sa treaca la vot in forma actuala. Mai ales ca parlamentarii bacauaninu s-au dovedit in stare de un lobby eficient pentru judet.

Viagra politica n-ajuta judetul

O alta proba de neputinta prosteasca de a intelege nevoile comunitatii este blocajul din Consiliul Judetean. Dupa ce-au recuperat trei consilieri independenti (in fapt, fosti colegi in PUR cu Romeo Stavarache) care s-au inscris in PNL, cei din Alianta au devenit majoritari in consiliu si vrut sa-si arate muschii politici.

Asa ca au boicotat sedinta extraordinara a CJ din 2 mai 2006, motivand ca respectiva sedinta nu se justifica. Simpla citire a ordinii de zi contrazice aceasta motivatie puerila. Din cauza absentei celor 19 consilieri PD si PNL, n-au putut fi adoptate hotarari care ar fi ajutat in mod direct bacauanii.

Cel mai izbitor si dureros exemplu este blocarea cofinantarii programului unei asociatii neguvernamentale adresat copiilor care sufera de diabet. Ce are a face atitudinea stramba a consilierilor Aliantei cu suferinta acelor copii, nu stim! Cum nu stim de ce au fost intarziate infiintarea serviciului de achizitii publice din CJ (structura importanta in vederea integrarii in UE), demararea refacerii unui pod in judet sau incheierea contului de executie bugetara pe 2005 a institutiei.

Presedintele CJ, Dragos Benea, a considerat aceasta atitudine drept una „lipsita de respect fata de cetateni”, insa a precizat ca desi „nu ma pot opune vointei a 19 consilieri, dar nici nici nu vreau sa le fac pe plac”. O noua sedinta extraordinara a CJ a fost convocata sambata, 6 mai.

Un lung sir de rateuri

– Dupa numai un an de la alegerile locale, viceprimarul Slic si-a dat demisia, acuzand stilul de lucru din Primaria municipiului

– PD si PNL s-au razboit pentru scaunul ramas liber, castig de cauza avand omul primarului Stavarache. PD-ul a ameninta cu ruperea aliantei si doar interventia conducerii de la Bucuresti a potolit oarecum spiritele

– Subprefectul Constantin Avram este dat la o parte, desi dovedise profesionalism si implicare in rezolvarea crizei inundatiilor de pe Valea Muntelui din 2005. Presa si societatea civila a considerat acest fapt drept o greseala majora

– Proiectul Zonei Metropolitane Bacau bate pasul pe loc de peste un an din cauza incapatanatii primarului Romeo Stavarache de a controla in totalitate viitoarea structura.

– Desi este unul dintre cele mai importante judete din Moldova, Bacaul a primit finantarii de la bugetul de stat mai mici decat Neamtul, Vasluiul sau Suceava. Explicatia consta in faptul ca politicienii locali (Gheorghe Stefan, primarul de la Piatra Neamt, este cel mai bun exemplu) se bat la Bucuresti pentru comunitatile lor.

– Sefii institutiilor descentralizate nu reactioneaza sau reactioneaza prost la problemele locale si nu gasesc solutii de rezolvare a doleantelor bacauanilor

– Dupa ce-au beneficiat de sprijinul presei in campania electorala, politicienii Aliantei reactioneaza dur la criticile ziaristilor. Procese intentate, presiuni, interzicerea accesului la informatiile publice – sunt doar cateva dintre modalitatile prin care sunt pedepsiti jurnalistii neobedienti

Daniela MORAR

Comentarii

  1. rock60_70 a zis:

    Pesedizati,baieti,pesedizati?

  2. observator a zis:

    Impotenta rosie pesedista se vede tot timpul: si in opozitie si la putere! Cand insa sunt in pericol de a iesi din carti total, pesedeii se arunca ca turbati cu capul inainte…
    Vestea proasta pentru pesedei este ca nu vor mai ajunge sa guverneze in Romania! Poate in Etiopia sau in Somalia! Oricat de multe greseli ar face guvernarea oranj – este de preferat „oranjata” in locul ciumei rosii pesediste!
    Asa ca pesedei din Bacau si de aiurea: lasati-o moarta cu gaurile din asfalt! Nu tine! Incercati altceva! De pilda debarasati-va de Sechelariu, Iacobov, Hrebenciuc, Apostu… pe plan local, Iliescu, Nastase, Mitrea, Oprisan, Vanghelie…

Adauga un comentariu

*