Progrese in organizarea festivalului TI AMO

Prima etapa a editiei din acest an a festivalului TI AMO, faza preselectiilor, a fost incheiata recent, odata cu stabilirea tuturor interpretilor admisi in concurs, inclusiv a celor din strainatate.

Au fost selectati 21 de copii din strainatate, proveniti din 11 tari: Italia, Portugalia, Republica Moldova, Serbia-Muntenegru, Bulgaria, Taiwan, Spania, Malta, Suedia, Franta si Ucraina. A fost stabilit si juriul international al festivalului, in componenta acestuia intrand 5 straini si 4 romani: Sammy Galea (Malta), Ferenc Kovac (Serbia-Muntenegru), Pao Ling Chai (Taiwan), Emil Strundjev (Bulgaria), Francesco Colasanto (Italia), Titus Andrei (Radio Romania), Carmen Olaru (TVR), Iulian Munteanu (Onesti) si Emil Pantica (Onesti).

Pornind de la constatarile facute la editiile precedente, anul acesta a fost perfectionata in primul rand partea tehnica a festivalului, de la sonorizare si lumini, pana la scenografie si decoruri. In acelasi timp, s-a cristalizat si mai bine esenta festivalului: organizatorii si-au dorit “spectacole cu copii, destinate tot copiilor”, motiv pentru care s-a urmarit o armonizare mai buna intre melodie si textul piesei.

Unele schimbari de optica in organizarea festivalului s-au produs si ca urmare a fenomenului de multiculturalitate, evidentiat in special la ultimele doua editii ale manifestarii. S-a constatat ca TI AMO este, din acest punct de vedere, mai puternic chiar si decat festivalul Zecchino d’Oro, din Italia, fapt scos in evidenta si de participantii din Taiwan, care au gasit la Onesti o atmosfera benefica pentru contactul dintre culturi atat de diferite.

“Pentru noi este o mandrie faptul ca am reusit sa adunam atatea culturi la un loc – ne-a spus Theodor Adobricai. Doar din Australia nu am avut inca participanti pana acum; in rest, au fost reprezentanti de pe toate continentele”.

Insa interferentele culturale au insemnat si eforturi suplimentare pentru organizatori, care s-au straduit sa asigure o legatura permanenta cu strainatatea. La Onesti s-au creat conditii pentru ca totii copii sa se cunoasca intre ei si sa lege prietenii, in timpul excursiilor, focurilor de tabara, serilor la discoteca etc. Iar legatura cu strainatatea a fost asigurata in special de Zenovia Elisei, ambasador de pace la Uniunea Europeana si lider al comunitatii romanesti din Italia, prin intermediul careia festivalul a fost puternic mediatizat in intreaga lume.

Florin TANASE

Adauga un comentariu

*