Miros de cenusa la Carom

“Am fost pacaliti cu ideea ca societatea Carom va continua sa functioneze, cand in realitate nu s-a urmarit altceva decat sa se permita lichidatorului sa-si faca treaba in liniste, adica sa vanda fabrica fara a se tine cont de interesele salariatilor, procedura prin care lichidatorul s-ar alege cu un comison de vreo doua milioane de euro”, spune liderul de sindicat Vasilica Udrea.

De la protestele spontane, care au culminat cu blocarea cailor de acces spre Onesti, salariatii au trecut la manifestari desfasurate in cadru organizat, solicitate de conducerea Sindicatului “Carom”.

Inarmati cu pancarte si scandand lozinci antiguvernamentale, cei aproximativ 800 de protestatari au cerut rezolvarea problemelor de la Carom, asigurarea locurilor de munca, plata salariilor restante si tragerea la raspundere a celor care se fac vinovati de falimentul combinatului de cauciuc sintetic din Onesti. Vasilica Udrea, liderul Sindicatului “Carom”, a prezentat situatia dramatica in care se afla salariatii, dintre care cateva sute au si primit deciziile de incetare a contractului de munca, precum si impasul in care s-a ajuns in cadrul negocierilor cu institutiile statului. Sindicalistii au anuntat ca aproximativ 400 de muncitori vor intra in greva foamei, in timp ce altii au amenintat ca isi vor da foc. De asemenea, vor continua si protestele oficiale, iar cartierul TCR si circa 30 de firme din zona Platformei vor fi lasate fara utilitati.

Trei solutii controversate

Liderul sindical Vasilica Udrea si viceliderul Adrian Ghidiu, au apreciat ca singura solutie pentru salariatii Carom ar fi fost continuarea activitatii productive prin intermediul unei firme care sa proceseze titei la Onesti in paralel cu desfasurarea procedurilor de lichidare a combinatului. Insa firma olandeza Calder-A International, finantatorul de la Rafo, si firma elvetiana Chemlube, cu care s-au purtat discutii, nu au dorit sa-si asume riscul de a investi intr-o societate aflata in lichidare, pentru care nu se ofera nici o garantie.

„Am fost pacaliti” – spun sindicalistii

Liderul Sindicatului “Rafinorul”, Ion Marian, a precizat ca presedintele de la Calder, Uri Bider, este interesat de fabricatia de MTBE de la Carom, insa punerea in practica a acestei initiative este aproape imposibila, atata timp cat firma olandeza nu are un statut oficial nici macar la Rafo. Solutia lichidarii “din mers” a combinatului onestean s-a dovedit gresita, desi ea a fost imbratisata de sindicalisti inca de la inceput. Acum, la aproape 5 luni de la inceperea procedurilor de lichidare, liderii sindicali au ajuns la alta parere. “Am fost pacaliti cu ideea ca societatea Carom va continua sa functioneze, cand in realitate nu s-a urmarit altceva decat sa se permita lichidatorului sa-si faca treaba in liniste, adica sa vanda fabrica fara a se tine cont de interesele salariatilor, procedura prin care lichidatorul s-ar alege cu un comison de vreo doua milioane de euro”, a sustinut Vasilica Udrea.

Anchetarea vinovatilor poate dura ani de zile

Pana acum, nu s-a rezolvat nici situatia salariatilor, dar nici procedura de lichidare nu s-a incheiat, motiv pentru care exista multe voci care sustin ca demersurile trebuie accelerate. “Viteza cu care se deruleaza procedurile de lichidare a fost foarte scazuta – a apreciat consilierul judetean Valerian Vreme. Situatia salariatilor ar fi fost de mult timp rezolvata, daca procedurile oficiale ar fi fost finalizate la timp. Pe de alta parte, Guvernul ar trebui sa aprobe mai repede eliberarea avizelor si autorizatiilor solicitate, dar sa finalizeze rapid si ancheta referitoare la cei vinovati de falimentarea societatii Carom”. Insa reprezentantii sindicatelor sunt de parere ca lichidarea nu poate garanta salariatilor pastrarea locurilor de munca, intrucat cel care va cumpara nu poate fi obligat sa pastreze obiectul de activitate si forta de munca, avand chiar posibilitatea sa vanda fabrica la fier vechi. Nici statul nu se inghesuie sa dea avizele si autorizatiile solicitate, cum ar fi certificatul de antrepozit fiscal, prevalandu-se de faptul ca falimentul a fost declarat de justitie. Iar anchetarea vinovatilor poate sa dureze ani de zile, fara efecte imediate in favoarea angajatilor.

Drama de la Carom a fost provocata din timp

“Toti ne-au mintit cu promisiuni si ne-au spus sa stam linistiti, ca la Carom va fi bine”, le-a marturisit protestatarilor liderul sindical Vasilica Udrea. “Drama de la Carom a fost provocata din timp”, a recunoscut si Ion Marian, liderul sindicalistilor de la Rafo. Precizarile facute de Udrea si Marian se refera la momentul intrarii in faliment a societatii Carom, cand nimeni nu a protestat si nici un salariat nu a iesit in strada. Cand soarta Carom s-a decis in instanta, salariatii si sindicalistii au stat cumintei, fara sa sufle o vorba. Iar judecatorul sindic a fost practic obligat sa declare falimentul, din moment ce planul de reorganizare, cerut tocmai de Carom, nu a fost aprobat in AGA nici macar de actionarul majoritar, firma Balkan Petroleum, reprezentata de Marian Iancu. Pentru acest lucru, liderii sindicali au fost acuzati cu duritate de unii dintre salariatii de la Carom, care au sustinut si la mitingul din 13 aprilie ca sindicalistii si conducerea combinatului au fost partasi la distrugerea combinatului. “Noua, muncitorilor, ne-au aratat doar niste hartii care nu erau bune nici de sters cu ele la fund”, a spus o salariata nemultumita.

Autoritatile locale nu s-au implicat

Multi salariati spun ca au fost dezinformati chiar de catre liderii sindicali, exact in perioada in care datoriile Carom au urcat de la 400 de miliarde in 2002, la 5.600 de miliarde in 2003 (la privatizare) si la 11.000 de miliarde in 2005. In replica, reprezentantii sindicatelor sustin ca si ei, la randul lor, au fost dezinformati si indusi in eroare, iar autoritatile si institutiile statului nu au fost niciodata de partea lor. “Nici macar acum, cand situatia a devenit atat de dramatica, nu a venit nimeni din partea Primariei Onesti, a Prefecturii Bacau sau a altor institutii guvernamentale – a constatat Ion Marian. Presa este singura structura a societatii civile care face posibil ca mesajul nostru si realitatea sa ajunga la cunostinta autoritatilor abilitate. Daca nu era presa, probabil ca si Rafo era acum inchisa”.

Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*