Pe urmele miliardelor

Declansat inca de anul trecut, conflictul de la Asociatia de proprietari nr. 51 din Onesti, din cartierul Mal, continua si in prezent, ba chiar a fost amplificat odata cu apropierea adunarii generale din 14 aprilie, convocata de un comitet de initiativa, care urmareste de luni de zile sa schimbe actuala conducere.

Membrii acestui comitet de initiativa l-au acuzat pe presedintele Neculai Boghiu si pe administratorul Aurica Hanganu de grave nereguli financiar-contabile in cadrul asociatiei, de unde ar fi disparut peste 4 miliarde de lei, dar si de alte abuzuri si ilegalitati. Acuzatiile au fost facute in cadru oficial si au fost aduse la cunostinta Primariei, Consiliului Local si Politiei Onesti, iar despre acestea s-a relatat si in presa. Nemultumit de acuzatiile care i se aduc, presedintele Neculai Boghiu este hotarat sa-i dea in judecata pe contestatari, pentru calomnie, ba chiar si pe jurnalistii care au relatat despre conflictele de la Asociatia 51.

Sentinta pentru 4,66 miliarde de lei

Neculai Boghiu a sustinut cu tarie ca nu exista nereguli financiar-contabile la asociatie si a insistat sa ne arate documente justificative in acest sens. “Este vorba de niste datorii din perioada in care s-a infiintat Termon, cand partea de termoficare a fost preluata de la Onedil – ne-a spus Neculai Boghiu.

Primaria a intarziat cu subventiile, iar Onedil a calculat penalitati; asa s-a ajuns la suma de 4,6 miliarde de lei. Eu n-am furat acesti bani, n-am facut camatarie cu ei si nu m-am folosit de ei in scopuri personale; sunt doar datorii care au fost pretinse asociatiei”. Presedintele Boghiu ne-a pus la dispozitie Sentinta comerciala nr. 2068/6 septembrie 2002, a Tribunalului Bacau, prin care Asociatia 51 a fost obligata sa achite la Onedil suma de 4,66 miliarde de lei, din care 2,73 miliarde pentru energia termica din perioada decembrie 2001 – mai 2002, 1,9 miliarde penalitati si 35,3 milioane pentru reparatii.

“Parata (Asociatia 51) a realizat un punctaj cu reclamanta (Onedil), prin care a recunoscut debitul, inclusiv contravaloarea reparatiilor”, se mai arata in sentinta Tribunalului Bacau.

Justificari incomplete

Neculai Boghiu spune ca Asociatia 51 a fost executata silit pentru suma datorata Onedil, dosarul ajungand initial la executorul judecatoresc Valentin Popa. “In momentul de fata, noi nu mai avem de plata decat vreo 400 milioane de lei, fara penalitatile respective, bani ce se regasesc in sumele pe care le avem de incasat de la locatari”, ne-a precizat Neculai Boghiu.

Suma ne-a fost confirmata si de administratorul Aurica Hanganu, insa nici unul dintre cei doi nu ne-a pus la dispozitie vreun document din care sa reiasa ca datoria actuala este de numai 400 de milioane.

In schimb, Boghiu si Hanganu au tinut sa ne prezinte alte documente, cum ar fi o serie de diplome, din care reiese ca Neculai Boghiu nu este mecanic, ci maistru mecanic, iar Aurica Hanganu nu este sudorita, ci absolventa a liceului si a unor cursuri de calculatore si contabilitate.

Din alte documente reiese ca doi dintre membrii comitetului de initiativa, Vasile Stanciu si Vasile Timiras, au fost actionati in instanta pentru neplata datoriilor, precum si faptul ca penalitatile de 0,2 %, calculate locatarilor, au fost aprobate in adunarea generala. Pana si statele de plata ne-au fost puse la dispozitie, din acestea reiesind ca presedintele Neculai Boghiu are un salariu negociat de 5,2 milioane de lei, administratorul Aurica Hanganu are salariul negociat de 7,8 milioane, in timp ce femeile de serviciu au 3,3 milioane.

Insa exact documentele care sa ateste plata celor 4,6 miliarde nu ne-au fost prezentate. Boghiu si Hanganu spun ca suma apare pe un centralizator de la Onedil, societate aflata acum in faliment.

Unde sunt miliardele

Desi asociatia sustine ca mai are de plata doar 400 de milioane, un document relativ recent atesta ca Asociatia 51 este somata in continuare sa plateasca peste 4 miliarde de lei. Este vorba de Somatia nr. 390/23 noiembrie 2005, emisa de Cabinetul executorului judecatoresc Dorin Bajenaru, in care este prevazuta o datorie de 4,34 miliarde de lei, cu doar 300 de milioane mai mica decat suma initiala, care era de 4,66 miliarde.

“Daca reprezentantii conducerii Asociatiei 51 sustin ca au achitat mare parte din aceasta suma, atunci de ce nu vin sa ne prezinte documentele justificative? – intreaba executorul Dorin Bajenaru. In atatea luni de zile, nimeni nu a venit sa ne prezinte vreun act. Suma ne-a fost transmisa de Onedil, prin intermediul lichidatorului judiciar, impreuna cu hotararea instantei de judecata, iar daca asociatia nu prezinta acte, vom pune in aplicare executarea silita pentru suma de 4,34 miliarde”.

Neculai Boghiu sustine ca asociatia a avut conturile blocate de un alt executor, Valentin Popa, iar sumele au fost retinute direct din cont. Insa nici Valentin Popa nu confirma cele spuse de Boghiu.

“Nici vorba sa se fi platit 4 miliarde de lei – ne-a declarat executorul Valentin Popa. Nici o asociatie nu are conturile pline cu miliarde de lei. Eu nu mai am datele din dosar, pentru ca nu ma mai ocup de acest caz, dar imi amintesc ca a fost vorba de sume mici, de ordinul zecilor de milioane. Oricum, toate sumele retinute din cont au fost aduse la cunostinta asociatiei, inclusiv prin extrasele de cont remise de baca”.

Nici Cornel Fantana, directorul grupului de firme Onedil, nu poate confirma spusele lui Boghiu. “E mult de atunci, iar documentele nu se mai afla la noi, intrucat Onedil este in procedura de faliment”, a precizat Cornel Fantana.

Florin TANASE

Adauga un comentariu

*