Medicii de familie „topesc” cei mai multi bani din Sanatate

Cei care “inghit” cei mai multi bani din Sanatate, la analize si prescrieri de medicamente sunt medicii de familie.

Aceasta este concluzia la care a ajuns conducerea Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) in urma unor analize amanuntite a modului cum s-a cheltuit banii din bugetul Sanatatii anul trecut. In urma analizei a fost intocmit si un top al “medicilor miliardari”, care au prescris medicamente de peste un milliard de lei intr-un singur an.

“Pe aceasta lista sunt 32 de medici «miliardari», din cei 306 cu care suntem in contract, a explicat Dan Stoica, sef serviciu in cadrul CJAS Bacau.

Iar de aici a reiesit un lucru cert – cei care recomanda multe retete folosesc mult si laboratorul, pentru ca dintr-o evidenta asemanatoare am scos si numarul de bilete de trimitere pentru analize prescrise de medicii de familie”.

Printre primii in top se afla dr. Cristina Boldisor (Bacau), cu 1,7 miliarde de lei prescrieri de medicamente si 277 milioane, la analize, dr. Anca Buzdugan (Onesti), cu 1,5 miliarde de lei la retete si 307 milioane lei la analize medicale, dr. Florica Capata (Bacau), cu 1,3 miliarde, respectiv, 290 de milioane, dr. Irina Mereuta (Bacau) cu 2 miliarde la prescrieri retete si 250 de milioane la bilete de trimitere pentru analize si dr. Adriana Seceleanu (Onesti) cu 1 miliard, la retete si 315 milioane, la analize.

Pe total judet, anul trecut, medicii de familie au prescris 498.911 de retete (care au fost si onorate), in valoare de 150,9 miliarde de lei, si 68.008 de bilete de trimitere pentru analize de laborator, in valoare de 26,5 miliarde de lei.

Raportat la bugetul anual alocat CJAS Bacau, prescrerile de medicamente ale medicilor de familie pe 2005 au insemnat peste 50 la suta din bugetul judetului la acest capitol, iar valoarea biletelor de trimitere in laboratoare a “inghitit” tot bugetul primit de Casa pentru cheltuielile de acet gen, a concluzionat Dan Stoica.

Roxana NEAGU

Adauga un comentariu

*