Apartamente vandute in contul caldurii

apartamente bacauSute de bacauani au iesit din iarna cu datorii de milioane de lei la intretinere. Cazurile sunt disperate, teancuri de dosare sunt acum pe rol la tribunal, solutii nu sunt. Portareii scot apartamentele datornicilor la vanzare.

Peste 250 de miliarde de lei. Aceasta este suma pe care bacauanii o datoreaza societatii de furnizare a agentului termic, dupa iesirea din iarna. Practic, sute de locatari ai Bacaului sunt acum datori vanduti CET-ului. Debitul a atins cote record. Si pentru ca nu sunt alte solutii, totul se va definitiva in instanta. Deja, la unele asociatii, au aparut executarile silite pentru recuperarea datoriilor de zeci de milioane de lei.

120 de milioane datorii

O familie alcatuita din 9 membrii, care sta intr-un imobil, undeva in zona Aeroportului, are datorii la asociatie de 120 de milioane de lei. „Capii” familiei sunt doi bunici care au grija de 7 nepotI, parasiti de parintii care au ales sa-si caute norocul in Italia. Alaturi de ei, alte doua familii sunt trecuti pe lista marilor debitori cu cate 80 de milioane.

„Pe total, asociatia trebuie sa plateasca la CET peste 3 miliarde de lei, ne-a declarat Mihaela Ilies, administratorul Asociatiei 4G – Aeroportului. Datoriile sunt foarte mari. Majoritatea oamenilor din aceasta asociatie sunt cazuri sociale, persoane disponibilizate, cu familii numeroase. S-a ajuns chiar la executarea silita pentru 4 imobile, iar 54 de dosare au fost trimise in instanta”.

Ultima solutie – „vand apartamentul”

Asociatia 87 Mioritei a acumulat numai in iarna care tocmai a trecut 1,2 miliarde de lei datorii catre CET. „Stam foarte prost la incasari, sustine Zoita Pavel, administrator. Am incercat sa achit facturile la apa, gaze, lumina, dar a ramas CET-ul.

Cea mai mare datorie, de 26 de milioane de lei, o are o familie cu 6 copii. Nu sunt posibilitati financiare, lumea e saraca. S-a mai platit cate un milion – doua pe luna, dar mai mult nu s-a putut”. Tot din cauza unei datorii de pste 25 de milioane la intretinere, o alta familie de pensionari din aceeasi asociatie este nevoita sa recurga la ultima solutie – vinde apartamentul si se muta la tara.

Cel mai mare datornic, un doctor

La Asociatia „Calugareni Nord” pe timpul iernii s-au putut incasa doar jumatate din datoriile lunare. Asociatia este acum debitoare catre CET cu peste un miliard de lei. „Sunt 526 de scari si peste 100 de dosare in instanta.

Din cauza saraciei, oamenii au ajuns sa fie obligati sa raspunda in fata judecatorilor. E foarte grav, iar noi, ca administratori alesi de ei, suntem intre ciocan si nicovala. Faptul ca timitem in instanta dosare pentru recuperarea datoriilor calcam in picioare bunul simt, dar nu avem ce face”, a precizat si Ionel Dogaru, presedintele asociatiei.

Cel mai mare datornic inscris pe listele lui are 27 de milioane de lei de plata si este…doctor. Urmatorul, cu 26 de milioane de lei, este un lucrator RAGC.

Pentru a-si recupera debitele de la locatari CET Bacau a apelat la o firma de avocatura din Galati. “Este singura solutie, ne-a declarat Vasiel Dragusanu, director CET. Societatea merge pe pierderi in fiecare an si in acest fel nu-si mai poate continua activitatea. Sunt 214 miliarde datorii sI alte 36 de miliarde penalitati, iar eu am de platit numai la Distrigaz 215 miliarde de lei”.

Roxana NEAGU

Comentarii

  1. Trebuie vazut unde este neputinta ori ignoranta ;i reaua credinta. Cei cu buna credinta dar aflati in impas au scapare in sensul amanarii platii datoriei pretinse. Asa cum se calculeaza si se stabilesc sumele de plata drept cheltuieli comune de intretinere poate fi invocata o exceptie procedurala . Cu putin noroc amanarea se poate face pentru cel putin un an de ziele.

Adauga un comentariu

*