Băcăuanii nu prea mai apucă să se bucure de pensie

Băcăuanii de sex masculin au şanse destul de mici să se bucure de pensie, cel puţin având în vedere raportul dintre speranţa medie de viaţă a acestora de 67,7 ani, potrivit Institutului Naţional de Statistică, şi vârsta de pensionare, de 62 de ani în prezent şi de 65, în următorul interval, odată cu integrarea în comunitatea europeană.

Altfel spus, bărbaÅ£ii mor, în medie, pe la 68 de ani ÅŸi se pensionează la 62. Deci, timpul care le rămâne pentru pensie este de numai ÅŸase ani. Åži scade continuu. Femeile stau ceva mai bine, în cazul lor speranÅ£a medie de viaţă fiind de 75 de ani, iar vârsta de pensionare – 57, deci le mai rămân, teoretic, 18 ani de pensie.

În aceste condiţii, motivul pentru care ar trebui să-şi plătească zeci de ani contribuţia la asigurările sociale, ca să beneficieze de pensie doar câţiva ani, devine neclar în ochii contribuabililor bărbaţi, concluzie agravată de pensiile foarte mici, media acestei indemnizaţii la Bacău fiind de vreo 300 de lei noi.

MulÅ£i pensionari sau oameni care se apropie de ieÅŸirea din câmpul muncii cred că măsurile luate de guvernanÅ£i în ultima vreme, sub imboldul europenilor, sunt mai degrabă împotriva cetăţenilor, decât în ajutorul lor. „Cred mai degrabă că ne-am învăţat să stăm cu mâna întinsă. Problema nu e creÅŸterea vârstei de pensionare, ci mai degrabă eliminarea multor persoane de pe piaÅ£a muncii, înaintea âmplinirii vârstei necesare pentru a se retrage. E drept că odată cu vârsta scade ÅŸi capacitatea de muncă, dar cei care au pierdut-o au acces la pensiile pe caz de boală”, a apreciat Liviu CreÅ£u, directorul CJP.

Potrivit spuselor sale, majorarea vârstei de pensionare are ca scop echilibrarea raportului salariaÅ£i – pensionari. „Acum, la noi, un salariat duce în spate aproximativ doi pensionari, aÅŸadar, în timp ce două persoane consumă, una singura produce, ÅŸi această anomalie trebuie să se schimbe”, a mai spus CreÅ£u. ÃŽn plus, a argumentat el, există mulÅ£i pensionari care vor ÅŸi locuri de muncă. La ultima sa întâlnire cu bătrânii, aceÅŸtia au cerut, într-adevăr, ÅŸi organizarea unei burse de job-uri special pentru ei.

Adauga un comentariu

*