Onesteni repetenti la civilizatie

Foarte multi cetateni ai municipiului de pe Trotus nu au reusit sa treaca examenul de civilizatie, sustinut odata cu introducerea unui nou sistem de salubritate la Onesti, bazat pe colectarea selectiva a deseurilor.

La doar cateva luni de la amplasarea tarcurilor metalice incuiate, continand eurocontainere si europubele (pentru resturi menajere, pentru hartie si pentru PET-uri), s-au inregistrat distrugeri in peste 60 % din totalul amplasamentelor. Lacate sparte sau furate, pubele sustrase sau incendiate, eurocontainere lasate fara roti, grilaje metalice taiate si maldare de gunoaie langa tarcuri, cam acestea sunt problemele cu care se confrunta firma de salubritate de la Onesti.

“Lacate sudate cu lant, ca la barbari”

Cele mai multe distrugeri s-au inregistrat in privinta lacatelor cu care au fost incuiate tarcurile metalice. Desi asociatiile de proprietari au primit chei pentru toti locatarii, foarte multe lacate au fost sparte. Fenomenul a fost inregistrat la 42 de asociatii, din totalul de 86, cate exista la Onesti. In alte cazuri, lacatele au disparut definitiv; intrucat locatarii aveau chei, puteau folosi lacatele in alte locuri. “Am cumparat altele, dar de data aceasta le-am sudat cu lant, ca la barbari”, ne-a spus Eugen Nistrian, directorul firmei de salubritate.
O analiza efectuata de operatorul de salubritate a scos in evidenta faptul ca, in mod surprinzator, spargerea lacatelor a fost opera agentilor economici, care nu si-au achizitionat propriile europubele, asa cum stipuleaza legea, desi ei au fost anuntati in doua randuri despre aceasta obligatie, in iunie si in septembrie 2005. Pe locul doi in clasamentul vandalilor se situeaza boschetarii care scotocesc prin gunoaie. Acestia au spart si lacatele, dar au dat foc si la pubelele pentru colectarea hartiei si a PET-urilor, iar in doua locuri au furat si pubelele.

Furturi de roti

Containerele metalice nu au fost avariate pana acum, insa unele au ramas fara roti. Din diferite locatii s-au furat 12 roti de la containere, fiind folosite probabil la improvizarea unor carucioare. Pe bulevardul Oituz, la numarul 11, a fost taiat si grilajul metalic, cu un polidisc, insa cazul a fost semnalat la timp si s-a intervenit cu rapiditate. “Jandarmeria, Politia si Primaria ar trebui sa se implice mai mult in depistarea si sanctionarea celor care provoaca distrugeri – ne-a mai spus directorul Eugen Nistrian. La Primarie am gasit intelegere in privinta sanctionarii celor care depoziteaza gunoiul langa tarcurile metalice. Deocamdata au fost date doar avertismente, insa Primaria a anuntat fiecare asociatie de proprietari ca amenzile pot ajunge pana la 300 milioane de lei vechi”.

Afaceri ale presedintilor de asociatii

Firma onesteana de salubritate a sesizat Garda de Mediu si Politia Sanitara in legatura cu existenta a 300 de agenti economici din Onesti care au refuzat sa incheie contracte de salubritate si care isi pot pierde autorizatiile de functionare daca nu intra in legalitate. In cazul altor 140 de agenti economici, s-au facut si plangeri penale, la Politia Economica si la Garda Financiara, intrucat acestia platesc salubritatea la asociatiile de proprietari. “Este incorect si ilegal sa plateasca la asociatii, care nu sunt prestatori de servicii de salubritate – a precizat Eugen Nistrian, directorul firmei de salubritate. E afacerea unor presedinti de asociatii, care risca sa fie condamnati pentru acest lucru, pentru ca nici nu ne vireaza banii incasati ilegal”.
Desi noul sistem de salubritate a dovedit ca onestenii nu sunt suficient de civilizati, s-au inregistrat si asociatii de proprietari care merita aprecieri din acest punct de vedere. Astfel, la asociatiile 10, 21, 25, 28, 30, 31 si 51 presedintii s-au implicat serios in educarea oamenilor pe linie de mediu si s-au aratat decisi sa respecte normele de civilizatie.

Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*