Papa Benedict al XVI-lea ar putea fi prezent, anul viitor, la Sibiu

Papa Benedict al XVI-lea este foarte posibil să fie prezent, timp de trei-patru ore, în data de 8 septembrie 2007, la Sibiu, pentru a lua parte la Adunarea Ecumenică Europeană, a declarat vineri, pentru Agenţia Rompres, IPS Laurenţiu, mitropolitul Ardealului.

‘S-a propus invitaÅ£ia către Papă încă de la întâlnirea pe care am avut-o în ianuarie, la Roma. ÃŽntrucât Papa se va afla în misiune în Austria, ne bucurăm de sprijinul cardinalului de la Viena care ne va susÅ£ine în demersurile noastre, iar Papa să vină la Sibiu, deoarece este mult mai uÅŸor să vină în data de 8 septembrie, aflându-se în Austria’, a precizat IPS LaurenÅ£iu.

La începutul anului, mitropolitul Ardealului şi cel al Moldovei, IPS Daniel, s-au întâlnit cu Papa Benedict al XVI-lea, la Roma, şi au discutat şi despre viitoarea Adunare Ecumenică Europeană de la Sibiu.

Mitropolitul Ardealului a confirmat că deja Biserica Ortodoxă Română face demersurile oficiale pe lângă Preşedinţia României, pentru ca Papa Benedict al XVI-lea, în calitate de şef de stat, să fie invitat la Sibiu, în 2007, şi de preşedintele Traian Băsescu. Papa Benedict al XVI-lea va fi invitat în Sibiu de BOR, prin Patriarhie, însă şi de organizatorii Adunării Ecumenice Europene.

‘Deocamdată, invitaÅ£ia nu s-a făcut. Probabil Papa va fi invitat în perioada următoare. Va fi o invitaÅ£ie oficială din partea tuturor bisericilor’, a anunÅ£at vineri, la Sibiu, unul din organizatorii evenimentului ecumenic din 2007, monseniorul Aldo Giordano, din partea Consiliului ConferinÅ£elor Episcopale Europene (CCEE).

Organizatorii Adunării Ecumenice Europene de anul viitor discută până duminică, 2 aprilie, la Sibiu, detaliile evenimentului, care va transforma, în 2007, municipiul şi în capitala creştinătăţii europene.

Adunările Ecumenice Europene sunt organizate de cele două organisme – ambele cu sediul în ElveÅ£ia – care reprezintă Bisericile creÅŸtine tradiÅ£ionale din Europa. Partea catolică este reprezentată de CCEE din care fac parte toate ConferinÅ£ele Episcopale catolice ale tuturor ţărilor europene. Din Consiliul Bisericilor Europene fac parte 125 de Biserici din Europa, între care ÅŸi Biserica Ortodoxă Română, Bisericile Luterane ÅŸi Reformată din România.

Prima Adunare Ecumenică Europeană a avut loc la Basel (Elveţia) în 1989, cea de a doua, la Graz (Austria) în 1997, iar Sibiul este primul oraş din România ales pentru cea de a treia Adunare Ecumenică Europeană.

Peste 2.500 de delegaÅ£i ai bisericilor, principalii lideri spirituali ai creÅŸtinătăţii se vor întâlni timp de cinci zile, anul viitor, la Sibiu, tema reuniunii fiind ‘Lumina lui Hristos luminează tuturor. SperanÅ£a pentru înnoire ÅŸi unitate în Europa’. Reuniunea religioasă va avea loc în perioada 5-9 septembrie 2007, chiar în timpul evenimentelor culturale de anul viitor când Sibiul va fi capitală culturală europeană.

Adauga un comentariu

*