Rusa a murit. Traiasca engleza!

Limba rusa nu va mai reprezenta un obiect de studiu pentru elevi. Incepand cu anul scolar 2006 – 2007, aceasta va fi predata in tot mai putine scoli. Profesorii de rusa vor preda alte materii.

Chiar daca limba rusa se preda in mai multe unitati de invatamant, aceasta nu va mai constitui o materie pe care se va pune prea mare accent. Si asta pentru ca in scoli se va preda obligatoriu o limba de circulatie internationala. Mai nou, se pune tot mai mult accent pe limba engleza, spaniola sau chiar germana. Elevii sunt incantati de aceasta idee, cu atat mai mult cu cat majoritatea posturilor de televiziune difuzeaza filme in limba engleza sau telenovele, majoritatea in spaniola.

Profesorii de rusa vor preda…altceva

Pentru a nu ramane fara locuri de munca, profesorii care pana acum au predat limba rusa isi vor indrepta atentia catre alta materie. Acestia vor putea sa obtina o catedra de istorie, educatie tehnologica sau cultura civica, pentru clasele gimnaziale, ori electronica, matematica sau fizica pentru o clasa de liceu. „Trebuie specificat faptul ca profesorii de rusa nu vor ramane pe drumuri, a afirmat Radu Ababei, inspector scolar general la Inspectoratul Scolar Bacau. Daca acestia vor dori sa ramana in invatamant, vor putea sa predea specialitatea pe care o au la baza, pentru ca, cei mai mulţi dintre ei sunt fie profesori de matematica, fizica, istorie, fie ingineri. In momentul in care s-au angajat, nu erau locuri libere pentru specialitatea pe care o aveau la baza, motiv pentru care au ales sa predea rusa”.

Rusa este o limba moarta pentru elevi

Cei mai multi dintre elevi sunt reticenti atunci cand se vorbeste despre limba rusa. Si asta, pentru ca ei sunt constienti de faptul ca nu se pot descurca intr-o lume dominata de tehnologie daca nu stiu limba engleza. „Cred ca am ajuns la un nivel la care engleza ar trebui să fie o prioritate pentru noi, afirma Alexandra Popa, eleva in clasa a XI a. Spun asta pentru ca toate informatiile sunt legate de calculator, respectiv de internet. Ori daca nu stim engleza, ne este mai mult decat dificil sa ne descurcam. In plus, ar trebui luata in calcul si eventualitatea in care vom iesi din tara. Din acel moment, totul este legat de limba de circulatie internationala, care, in momentul de fata, trebuie sa recunoastem ca este engleza sau franceza. De aceea va trebui sa i se acorde o mare importanta”.

Profesorii de rusa sunt resemnati

Pentru ca nu alta alternativa, dascalii care au predat ani de zile limba rusa, vor putea opta pentru o alta materie. Aproape jumatate din profesorii de limba rusa, care sunt in judetul Bacau, sunt de fapt ingineri. „Nu am ce sa fac, va trebui sa ma adaptez sistemului daca va fi scoasa definitiv rusa, a precizat Maria Bontas, cadru didactic. Desi am avut mai multe generatii pe care le-am invatat aceasta limba, pe viitor ma voi orienta probabil spre Cultura Civica, pentru ca studiile imi permit sa predau aceasta disciplina”.

Alina RATA

Adauga un comentariu

*