De la urs la tap

Plina de veselie si lozinci sugubete campania electorala din toamna anului 2004. Principalii ramasi pentru turul doi s-au gratulat cu „vorbe de duh”. Tabara pesedista cu Bombo in frunte l-a sfartecat in fel si chip pe fostul marinar-primar. Si, ca sa se dea rotund, dl. Nastase se autointinula urs, iar pe marinel il alinta cu apelantul iepuras.

Cele doua tabere se infruntau la cutite aruncandu-si si invective, scapate sub motivul „scopul scuza mijloacele”.

Serviciile secrete au lucrat din greu, au inteles de unde bate vantul si l-au servit pe „ochiosul cu chelie”. Mass-media a facut cartile, reusind lamurirea celor „nelamuriti” sa voteze portocaliul. Diferenta de voturi nu a fost prea mare, dar suficienta pentru a trimite la Cotroceni si un marinar dupa un geolog si un activist de partid. Urarea „sa traiti bine” a noului locatar la presedentie nu s-a infaptuit pentru majoritatea romanilor, ci doar pentru clica imbuibata ce fusese alungata si a celor care s-au adaugat botezului portocaliu.

Desi a pierdut primul loc in stat, PSD-ul a ramas in carti la Parlament, unde a preluat sefia celor doua camere. Bombonelul de la Tartasesti a devenit presedintele camerei inferioare ale parlamentului cu concursul Voiculescului.

Puterea legislativa a tras piciorul mereu, pentru ca cvorumul necesar legiferarii era foarte fragil, portocaliii stand la mana UDMR si PC. Bineinteles ca ursul, care pierduse partida pentru Cotroceni, a reusit sa sunteze Biroul Permanent si proiectele de lege intrau pe ordinea de zi dupa voia lui Nasti si nu dupa voia tarii. Iepurasul-jucator nu a uitat sugubeata zicere din campanie la adresa ursului-Bombo: „Adriene, nici nu stii cat de mic incepi sa fii”. Ca un incrancenat lup de mare si-a jurat in barba sa-l cotonogeasca pe urs.

Ascendentul presedintelui Basescu asupra sefului Camerei Deputatilor s-a datorat si actelor si faptelor in marginea legii, a celui ce se dedulcise la toate alea, crezandu-se legat de scaun si de functie. In afara faptului ca s-a infruptat cu de toate prin diferite masinatiuni, insul a devenit arogant peste masura. Romanul iarta multe, dar nu prea sufera aroganta. Stiindu-se inconjurat de camarazi cu aceleasi apucaturi si averi imense, Nastase a crezut ca ghemul intereselor de grup nu poate fi descalcit de „afonii” noii puteri.

Basescu a dat dovada de finete si siretenie, a pastrat sefii serviciilor secrete si pe procurorul general care l-a haituit pe urs. Intrand in panica, seful Camerei a facut greseala impardonabila pentru un fost diplomat de a se opune perchezitiei domiciliare in Zambaccian, a tras sforile in camera, si cu toate ca a avut castig de cauza, a iesit sifonat rau atat in tara, cat si peste hotare.
Vazand scaderea in sondaje, partidul s-a hotarat sa-l lase din brate si astfel, crescatorul de pui de la Cornu a ramas doar simplu deputat. Mandria-i ranita l-a facut sa spuna ca a ajuns „tap ispasitor”, uitand probabil ca in alegeri era urs.

Ioan DROBETAN

Adauga un comentariu

*