Bolnavi internati in lagarul mizeriei

spitalul bacauCurtea Spitalului Judetean de Urgenta Bacau s-a transformat intr-un morman de gunoi. Inspectorii sanitari au reactionat doar la sesizarea presei. Tapul ispasitor este un angajat al spitalului care a fost promovat in functie acum doi ani, in urma unui scandal asemanator.

Hartii, resturi menajere, deseuri rezultate din constructii, pungi, cutii de carton, bidoane, saci de plastic. Langa sectia de boli infectioase adulti, in spatele Maternitatii, in dreptul sectiei de oftalmologie, a bucatariei, peste tot sunt mormane de moloz si deseuri. Au ajuns sa faca parte din decor.

gunoi spital bacau

gunoi spital bacau

In ciuda tuturor restrictiilor, gunoaiele au fost incendiate chiar in curtea spitalului

_________________________________________

Mirosul insuportabil atrage ca un magnet mustele, cainii si pisicile hamesite. Din cutiile de carton si sacii de plastic, gunoiul se revarsa. Crengi, resturi menajere, bucati de haine, frunze uscate, de toate. Undeva in spatele sectiei de dermatologie, un munte urias de gunoaie arde in flacari, scotand un fum gros, inecacios, cenusiu. O imagine care duce cu gandul la un ghetou si nicidecum in curtea unui spital. Curtea Spitalului Judetean de Urgenta Bacau.

Conducerea spitalului a gasit repede scuze

Conducerea spitalului gaseste o motivatie: e perioada in care se efectueaza lucrari de modernizare si reamenajare a sectiilor. Si da vina pe firmele care realizeaza aceste lucrari. „Acestea au prevazut in contract sa ridice si gunoiul rezultat din lucrari, insa se asteapta sa se compeletze o masina de gunoi. Nimeni nu plateste 10-15 miliaone de lei pentru o masina care sa transporte gunoiul pe jumatate umpluta”, scuza si se scuza Teofil Rosu, directorul administrativ al spitalului.

gunoi spital bacau

Gunoaie depozitate la intrarea in Sectia Infectioase Adulti
__________________________________________

Amenda de 20 de milioane

La sesizarea OBSERVATOR de Bacau, Directia de Sanatate Publica (DSP) a declansat un control imediat.

„Nu se poate asa ceva, s-a indignat dr. Marin Bustuc, director adjunct DSP, dupa ce-a aflat de la presa de situatie. Chiar daca sunt lucrari, gunoiul trebuie indepartat zilnic si dus la o groapa de gunoi. Iar arderea lor este interzisa cu desavarsire pentru ca reprezinta un factor poluator, cu atat mai mult intr-un spital”.

In urma controlului, Ioan Hanganu, seful serviciului administrativ al spitalului (cel care raspunde direct de problema gunoaielor din spital), a fost sanctionat cu 20 de milioane de lei pentru „depozitarea necontrolata sau in spatii neamenajate a deseurilor solide menajere si a celor rezultate din constructii”, dupa cum prevede Lg. 98/1994 privind sanctiunile contraventionale pentru nerespectarea normelor igienico-sanitare.

gunoi spital bacau

Movila de gunoaie in apropierea bucatariei spitalului (in dreapta)
_________________________________________

Amenda aplicata a fost maxima, insa persoana sanctionata are dreptul, conform legii, de a plati jumatate din minimum in numai 48 de ore, adica doar…3 milioane de lei.

„Platim amenzi, dar vom incalca in continuare legea”

„Ne asumam toate aceste probleme, a declarat iritat directorul Teofil Rosu, dupa ce inspectorii sanitari au incheiat procesul verbal. Lucram cu trei-patru firme, a caror nume nu conteaza. Nu ele sunt vinovate, ci noi. O sa platim amenzi pe gunoaiele din spital, pana vom scapa de ele. Nu inteleleg insa de ce presa face o problema din aceste gunoaie, atat timp cat atunci cand sunt lucrari sunt si gunoaie.

Daca nu facem amenajari nu-i bine, daca facem si avem gunoaie, iar nu-i bine. Imi asum raspunderea de a gestiona gunoaiele, dar si amenzile, pentru ca, in final, concluzia este una singura – cat sunt lucrari, vor fi si gunoaie in curtea spitalului, chiar daca presei nu-i place”.

Sanctiunile duc la promovarea in functie

Desi a fost sanctionat, in urma cu aproape doi ani, pe linie profesionala de Directia de Sanatate Publica Bacau, tot in urma unui scandal legat de gunoaiele din curtea spitalului, acelasi Ioan Hanganu a fost promovat in functie.

El a fost numit in functia de sef serviciu la compatimentul tehnic-administrativ, la numai doua luni de la scandal, dupa ce timp de mai multi ani s-a ocupat de problemele administrative ale unitatii spitalicesti.

gunoi spital bacau

„Chiar daca a fost sanctionat, eu l-am promovat in functie pentru ca am apreciat ca este apt de ceea ce va trebui sa faca la noul loc de munca, declara la acea vreme directorul spitalului, dr. Leonard Rosu. Nu l-am considerat vinovat atunci cand l-a sanctionat DSP. A vrut sa se gaseasca un tap ispasitor pentru iresponsabilitatile unor oameni pe care ii avea atunci in subordine si l-au gasit pe el.

Asta nu inseamna ca nu este un bun profesionist in ceea ce face. Am incredere in el, mai ales ca la compartimentul unde l-am numit este mare nevoie de un om de caracter cum este el”.

De atunci, Ioan Hanganu gestioneaza, coordoneaza si verifica toate lucrarile care se efectueaza in spital, de la reparatiile de instalatii sanitara si aparatura medicala, pana la lucrarile de constructii si consolidari.

Roxana NEAGU

Comentarii

  1. Ileana Cocos a zis:

    Sunteti singurul ziarist care a reusit sa puna punctul pe „i” in ceea ce priveste conditiile oferite de Spitalul Judetean Bacau. Cum poti avea incredere ca te vei insanatosi in spital, cand sursele de imbolnavire sunt pastrate cu grija de catre conducerea spitalului chiar la intrarea in sectii.
    Sunt sigura ca parerea mea este impartasita de mii de bacauani. Sunt un cititor impatimit al presei locale si v-am remarcat stilul deosebit de incisiv si subiecte incendiare, abordate de dumneavoastra, care au tinut prima pagina a ziarelor. Va apreciez munca si va consider un ziarist desavarsit, cum putini au mai ramas in Bacau. Mult succes in continuare!

  2. mihaela z a zis:

    F Bine…..Bravo..Keep going! Mi se intoarce stomacul pe dos cand ma gandesc la acel spital.

  3. rock60_70 a zis:

    Domnisoara Neagu,pe vremea cind lucrati la Desteptarea nu mai conteneati cu articolele elogioase la adresa lui Leonard Ionel Rosu (sa-i uram la multi ani si sanatate)!De unde aceasta schimbare de atitudine?Aceasta verticalitate?

  4. turbulentul I a zis:

    Bravos Bustuluc ai amendat salariatul cu buna stiinta ca acesta potrivit codului muncii nu poate fi sanctionat contraventional pentru fapte legate de munca prestata in baza contactului de munca. constient ai produs un act administrativ anulabil dar, salvand persoana juridica responsabila SOCIETATEA executanta a lucrarii.

Adauga un comentariu

*