Tumorile fac victime din ce in ce mai tinere

Tot mai multe persoane tinere se imbolnavesc de cancer. Medicii specialisti nu au gasit inca o explicatie a acestor maladii, foarte grave si depistate in ultimul stadiu.

Aproape in fiecare garda, medicii bacauani interneaza bolnavi suferind de neoplasm (cancer). ~ngijorator este faptul ca, daca in urma cu patru-cinci ani aceasta patologie se intalnea la persoane trecute de 50 de ani, acum nu mai exista nici un criteriu de varsta sau categorie sociala, spun specialistii. Singura explicatie a acestei situatii ar fi doar trasmiterea genetica a acestei boli, marea majoritate a bolnavilor avand antecedente in familie.

Tumorile sunt voluminoase, dificile, necesita tratamente costisitoare, transfuzii de sange si multe vitamine. Un caz deosebit a fost cel al unei tinere de 28 de ani, care s-a prezentat la spital cu sangerare mare si anemie severa. La interventia chirurgicala i s-a depistat un cancer intestinal dublu, tratamentul ulterior fiind in sectia de terapie intensiva.

Patologia tumorala genitala inregistreaza o crestere excesiva si la Maternitatea Bacau.

„Operam zilnic tumori, iar pe sectie se inregistreaza in jur de 8-9 cazuri pe saptamana, explica dr. Vladimir Corneleac, medic sef al sectiei de Obstetrica-Ginecologie I. Nu am gasit nici o cauza a acestor maladii. Poate doar obezitatea patologica, marea majoritate a bolnavelor fiind obeze”.

Frica si rusinea ii fac pe pacienti sa se adreseze medicului numai cand au simptomatologie (fenomene compresive, tulburari urinare si de digestie, crestere in volum abdomenului, sangerari, dureri genitale), astfel incat putine cazuri pot fi tratate doar medicamentos.

Predomina insa cancerele abdominale, digestive si ale cailor respiratorii. Multi dintre pacienti sunt si copii, nepregatiti pentru lupta cu boala neiertatoare. S-au inregistrat cancere chiar la nou-nascuti, aparute in viata intrauterina. Unele cazuri au putut fi salvate, altele nu.

Este si motivul pentru care medicii recomanda consultatiile periodice, chiar si fara simptome, prezentarea imediata la cabinetele de specialitate in momentul in care acestea apar fiind obligatorii.
Roxana NEAGU

Adauga un comentariu

*