Mugur Ciuvică: „Traian Băsescu se folosea de serviciul secret al MApN pentru întărirea relaÅ£iilor externe ale PD”

Grupul de Investigaţii Politice a făcut public un document în care se arată că, la scurt timp după ce a fost ales preşedinte, Traian Băsescu a folosit serviciile secrete ale Armatei pentru dezvoltarea relaţiilor externe ale Partidului Democrat, se arată într-un comunicat remis AMOS News. Redăm integral comunicatul GIP.

„Grupul de Investigatii Politice publica un document care demonstreaza ca, in 2001, Traian Basescu se folosea de serviciul secret al Ministerului Apararii Nationale pentru intarirea relatiilor externe ale Partidului Democrat. Documentul este o informare facuta de Sergiu Medar, la acea vreme seful Directiei Informatii si Reprezentare Militara, catre ministrul Apararii, Ioan Mircea Pascu.

Informarea se refera la o intilnire pe care generalul Medar a avut-o cu Traian Basescu.Informarea transmisa de generalul Medar ministrului Ioan Mircea Pascu se gaseste in documentul PDF atasat si la adresa: http://www.grupul.ro/files/basescu-medar/

Dupa doar citeva zile de mandat, in 1 ianuarie 2005, noul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, a semnat un decret pentru inaintarea lui Sergiu Gheorghe Medar la gradul de general-locotenent cu trei stele. A fost primul decret de avansare semnat de Traian Basescu.

In februarie 2005, Traian Basescu a declarat ca l-a inaintat in grad pe Medar pentru ca “altfel acesta ar fi trebuit sa iasa la pensie”.

In 25 noiembrie 2005, presedintele Traian Basescu l-a numit pe generalul Sergiu Medar consilier prezidential pentru aparare si securitate nationala si sef al celebrei Comunitati de Informatii.In 6 iunie 2001, la doar doua saptamini dupa ce devenise presedinte al PD, Traian Basescu s-a intilnit cu generalul Sergiu Medar. Intilnirea, intermediata de Sorin Frunzaverde, a avut ca tema relatiile externe ale Partidului Democrat.

Initiata de liderii PD, intilnirea s-a desfasurat la restaurantul “Trei cocosi” din Parcul Herastrau, al carui proprietar era Dorin Cocos, sotul Elenei Udrea. Sergiu Medar, in prezent consilier prezidential pentru aparare si securitate nationala era, in iunie 2001, seful Directiei Informatii si Reprezentare Militara din cadrul Directiei Generale de Informatii a Armatei (DGIA).

Dupa intilnirea pe care a avut-o cu presedintele Partidului Democrat, Traian Basescu, Sergiu Medar a redactat o informare pe care a transmis-o lui Ioan Mircea Pascu, ministrul Apararii Nationale si vicepresedinte al PSD. Informarea, care incepe cu descrierea precisa a circumstantelor si a locului intilnirii, este o relatare a discutiei purtate de Sergiu Medar cu Traian Basescu si Sorin Frunzaverde. Era, spune generalul Medar, prima data cind il intilnea direct pe Traian Basescu.

Sergiu Medar il informeaza pe ministrul Pascu ca a discutat cu Traian Basescu despre “deschiderea internationala” a PD, despre “extinderea componentei internationale” a partidului, despre dialogul Departamentului de Stat al SUA cu partidele de opozitie din Romania si despre relatiile pe care Sorin Frunzaverde le are in strainatate, despre integrarea Romanei in NATO si reforma in armata, despre modul in care au fost percepute in strainatate actiunile primarului Basescu impotrivaciinilor vagabonzi. Generalul Medar nu uita sa-si informeze seful politic si despre faptul ca “domnul Basescu a facut aprecieri negative referitoare la domnul prim ministru Adrian Nastase”.

In finalul informarii, Sergiu Medar mentioneaza ca l-a anuntat despre intilnirea cu Traian Basescu, inainte de desfasurarea ei, si pe seful DGIA, Gheorghe Rotaru, al carui adjunct era in acel moment.

Grupul de Investigatii Politice cere public presedintelui Traian Basescu si consilierului prezidential Sergiu Medar sa raspunda la urmatoarele intrebari:

– Ce servicii a adus Sergiu Medar, in calitate de sef al Directiei Informatii si Reprezentare Militara, Partidului Democrat si actualului presedinte al Romaniei?

– Cite intilniri au mai avut Sergiu Medar si Traian Basescu in perioada 2001-2004 si care au fost subiectele acestora?

– Ce alte servicii secrete au mai fost folosite de Traian Basescu pentru intarirea Partidului Democrat?

– Daca pe vremea cind era lider al opozitiei Traian Basescu se folosea de serviciile secrete in interesul partidului sau, care este relatia dintre serviciile secrete si PD acum, cind acestea ii sint subordonate direct presedintelui Basescu?

– De ce informarea redactata de Sergiu Medar a fost adresata sefului sau politic, ministrul Ioan Mircea Pascu, si nu superiorului sau militar, Gheorghe Rotaru?

22 martie 2006

Mugur Ciuvica, presedintele GIP”

Adauga un comentariu

*