În Bacău, rujeola atacă şi copiii vaccinaţi

În ciuda campaniei de vaccinare împotriva rujeolei, reluată în forţă la începutul iernii, în judeţul Bacău continuă să apară cazuri de îmbolnăvire. Numai în anul în curs, s-au înregistrat 13 cazuri de suspiciune, dintre care patru au fost confirmate deja, iar alte trei s-au dovedit a nu fi rujeolă, deşi toate aspectele clinice duceau la acest diagnostic.

La restul de ÅŸase, rezultatul la probele de sânge care au fost trimise spre analiză la Institutul „Cantacuzino” din BucureÅŸti nu a sosit încă. Cei 10 sunt copii cu vârsta cuprinsă între ÅŸapte luni ÅŸi 14 ani ÅŸi provin din Bacău (3), Tătărăşti (2), Gura Văii (2), StăniÅŸeÅŸti (1), FeteÅŸti-IalomiÅ£a (1) ÅŸi ConstanÅ£a (1). Dintre ei, surprinzător patru au fost vaccinaÅ£i cu mai mult timp în urmă.

Este vorba de un copil de doi ani ÅŸi două luni, din Gherdana-Tătărăşti, ÅŸi altul de un an ÅŸi opt luni, din Giurgi, aceeaÅŸi comună, unul de trei ani, din StăniÅŸeÅŸti, ÅŸi încă unul, de 14 ani, din Gura Văii, care a primit două doze de vaccin. „Nici un vaccin nu dă imunitate sută la sută. Unu-doi la sută din cei vaccinaÅ£i se pot îmbolnăvi, aceasta depinzând de capacitatea de apărare a organismului fiecăruia. Åži, apoi, vaccinul asigură imunitate pe o perioadă de până la ÅŸase ani”, a declarat doctorul Marin BuÅŸtuc, director adjunct al DirecÅ£iei de Sănătate Publică.

Campania de vaccinare antirujeolică va continua şi, concomitent cu ea, se va declanşa şi aceea de imunizare împotriva difteriei, tetanosului şi rubeolei. Dar dacă prima are în vedere mai multe grupe de vârstă (7-11 luni; 12-15 luni; clasa I), cea de-a doua îi vizează pe elevii din clasa a VIII-a. Anul acesta, 9.106 dintre ei vor fi vaccinaţi diftero-tetanic şi alţi 4.758 (numai fete), antirubeolic.

Amos NEWS

Adauga un comentariu

*