Dihonie intre Sindicat si Inspectorat

Gradatiile de merit acordate cadrelor didactice au starnit un adevarat scandal intre Sindicatul Liber din invatamant si Inspectoratul Judetean scolar. in timp ce Manole Chiriac acuza Inspectoratul de nerespectarea metodologiei, Radu Ababei sustine ca presedintele Sindicatului vrea doar sa isi faca reclama.

Peste 400 de profesori si directori de scoli si-au depus dosarele pentru obtinerea gradatiei de merit. Conform legislatiei in vigoare, doar 264 dintre acestia vor beneficia de acest ajutor. Dupa ce membrii consiliului de administratie au analizat dosarele depuse la Inspectoratul scolar a inceput scandalul. Sau mai bine spus, au inceput sa curga acuzatiile.

Manole Chiriac, presedintele Sindicatului Liber din invatamant Bacau, sustine ca nu a fost respectata metodologia de acordare a gradatiilor de merit. Pe de alta parte, Radu Ababei, inspectorul scolar general, este de parere ca toate afirmatiile facute de Chiriac au rolul de a-i oferi o imagine mai buna.

Chiriac versus Ababei

Revoltat ca nu s-a tinut cont de parerea lui in consiliul de adminsitratie, Manole Chiriac si-a exprimat ferm punctul de vedere. „in momentul in care a inceput depunerea dosarelor pentru obtinerea gradatiilor de merit, cei mai multi dintre directori au preferat sa se inscrie in categoria personalului de predare si nu in cea a personalului de conducere cum ar fi trebuit de fapt, a afirmat acesta. De ce? Pentru ca era o modalitate mult mai simpla de a obtine sporurile de merit, conditiile de participare nefiind atat de aspre. Insa nu s-a procedat corect!”.

Indignat ca Manole Chiriac acuza Inspectoratul ca nu a tinut cont de legislatie cand a repartizat gradatiile, Radu Ababei a infirmat cele spuse de el. „Nimic din ce a spus domnul Chiriac nu este real. El face niste acuzatii doar ca sa isi faca reclama! in lege nu este precizat faptul ca un director nu are dreptul sa isi depuna dosarul ca profesor de specialitate.

Daca o scoala are doar doua sau trei clase cu 60 de elevi, atunci directorul respectiv nu poate face mare lucru pentru acea institutie de invatamant.

Din acest motiv inspectorul managerial care ii va da recomandarea pentru obtinerea gradatiei, nu il poate sustine prea mult. in schimb, pentru ca are si ore de predare, directorul poate sa isi depuna dosarul ca profesor de specialitate si nu ca personal de conducere”.

„Sunt interese personale…”

Asta sustine Brandusa Popescu, inspector scolar general adjunct. „Nu a fost nici o neintelegere, spune aceasta. Tind sa cred ca Manole Chiriac isi urmareste interesele personale, cu atat mai mult cu cat a inceput sa faca afirmatii fara rost.

Daca ar fi sa vorbim despre directori, in tot judetul avem peste 385. Este clar ca nici macar un sfert dintre ei nu ar fi beneficiat de gradatia de merit. Totusi, Chiriac este membru al consiliului de administratie, deci ar fi putut atunci sa se opuna si sa excluda anumite dosare. in plus, ceea ce s-a stabilit in sedinta de consiliu a fost apoi aprobat de catre Ministerul Educatiei”.

Cu toate acestea, Manole Chiriac sustine ca „…in general directorii profita de functia pe care o ocupa si au impresia ca totul li se cuvine: ore suplimentare, sporuri, gradatii de merit, si altele, fapt care nu este tocmai corect. Atat Sindicatul cat si Inspectoratul, nu ar trebui sa le dam impresia ca au dreptul sa faca orice”.

Sindicatul va da in judecata consiliul de administratie

Manole Chiriac sustine ca directorii care si-au depus dosarele pentru gradatia de merit ca profesori de specialitate nu trebuiau acceptate la concurs. „Inspectoratul scolar Judetean avea obligatia sa transfere dosarele de la personalul de predare la personalul de conducere, sustine Chiriac. Voi trimite o adresa catre Ministerul Educatiei prin care voi explica situatia de la Bacau si voi solicita desigur un raspuns. Daca se va stabili ca a fost incalcata metodologia, voi actiona in judecata consiliul de administratie”.

Alina RATA

Comentarii

  1. Se pare că d-l Chiriac are dreptate, din moment ce dosare cu o documentaÅ£ie solidă nu au avut câştig de cauză în faÅ£a unor directoraÅŸi dintr-un fund de Å£ară…

Adauga un comentariu

*