În România, pentru prima dată un festival-concurs de one-man-show

Gala Star, un festival-concurs de one-man-show, va fi organizată pentru prima dată în România la Bacău, în perioada 31 martie – 6 aprilie, ÅŸi va reuni 15 recitaluri realizate de teatre ÅŸi companii din Å£ară ÅŸi străinătate.

Prin acest festival, organizatorii – Teatrul ‘Bacovia’, autorităţile locale din Bacău, Ministerul Culturii ÅŸi Cultelor ÅŸi partenerii lor UNITER, AsociaÅ£ia InternaÅ£ională a Criticilor de Teatru – SecÅ£ia Română ÅŸi Universitatea de Artă Teatrală ÅŸi Cinematografică – au fost interesaÅ£i, o dată cu iniÅ£ierea proiectului, să impună Gala ‘Star’ ca pe un spaÅ£iu de manifestare a valorilor autentice din sfera teatrului prin recitaluri ce evidenÅ£iază conceptul de actor total, prin paleta complexă a mijloacelor de expresie artistică: de la vers la dans, de la muzică la pantomimă sau teatru de animaÅ£ie.

Manifestarea se adresează tuturor actorilor din România ÅŸi străinătate ÅŸi îşi propune să stimuleze interesul publicului pentru recital ‘ca formă autonomă de spectacol’ ÅŸi pe cel al artiÅŸtilor pentru spectacolul individual ÅŸi de autor de tip one-man-show, ca formulă ce poate pune în valoare întregul potenÅ£ial al creatorilor de teatru.

Spectacolele din competiţie trebuie să aibă o durată cuprinsă între 40 şi 80 de minute.
Totodată organizatorii susÅ£in că Gala ‘Star’ este hotărâtă să facă dreptate: să redea demnitatea actorului – elementul fundamental, coloana vertebrală a oricărui spectacol, indiferent de formule sau lecturi regizorale. Este, de asemenea, ‘un gest terapeutic de însănătoÅŸire a unui univers teatral sufocat de experimente’.

Proiectul este justificat ÅŸi prin faptul că în contextul actual al unei competiÅ£ii acerbe între arta spectacolului ÅŸi celelalte modalităţi de petrecere a timpului liber – cinema, televiziune, internet etc. – este important să fie regândit raportul dintre artist ÅŸi public.

ÃŽn aceeaÅŸi măsură, pentru artistul secolului al XXI-lea, one-man-show -ul constituie o reală provocare, o călătorie iniÅ£iatică în însăşi esenÅ£a artei sale, ce îi oferă posibilitatea de a se revendica din acel ÅŸir de creatori deosebiÅ£i, care au marcat evoluÅ£ia artei spectacolului prin calităţile de ‘interpret-total’.

Gala are un juriu de preselecţie şi un juriu al concursului, iar la final se vor acorda: Marele Premiu şi Trofeul Star, Premiul I, Premiul al II-lea şi Premiul al III-lea.

ÃŽn afară de spectacole, gala va include, colocvii organizate de AsociaÅ£ia InternaÅ£ională a Criticilor de Teatru – SecÅ£ia Română.

Adauga un comentariu

*