Aproape 300 de români arestaţi în Spania

Ministrul de Interne al Spaniei, Jose Antonio Alonso, a anunţat că autorităţile de la Madrid au reuşit să anihileze o reţea de crimă organizată formată din cetăţeni români. El a precizat că în total au fost arestaţi 297 de români, dintre care 283 în Spania, şi 14 în România, în cadrul unei operaţiuni comune a poliţiştilor români şi spanioli.

Cristina Muşat, jurnalistă la Radio Babel din Spania, a declarat la BBC că, din spusele ministrului Jose Antonio Alonso, mafia română se ocupa cu furtul din locuinţe, falsificarea permiselor de rezidenţă, traficul de droguri, prostituţie şi exploatarea muncitorilor.

Operaţiunea fără precedent a fost declanşată în luna septembrie a anului trecut cu colaborarea Poliţiei Române în opt comunităţi autonome din Spania.

Se pare că reţelele ar fi operat în Valencia, Alemania, Barcelona, Sevilla, Saragosa, Castellon, Palma de Mallorca, Madrid, Santanderre, Malaga şi Toledo.

Ministrul de interne al Spaniei a declarat că în timpul percheziÅ£iilor au fost confiscate „importante cantităţi de bani”, materiale de falsificare a cărÅ£ilor de credit, arme ÅŸi 4,5 kilograme de bijuterii.

„Cea mai amplă operaÅ£iune comună”

Oficialul spaniol a subliniat că aceasta este „cea mai amplă operaÅ£iune comună desfăşurată vreodată de forÅ£ele de poliÅ£ie din două state europene, împotriva unei reÅ£ele de infractori străini”.

“Printre cei arestaţi există şi persoane care deţin permis de rezidenţă, dar există şi imigranţi ilegali”, relatează Cristina Muşat, care e de părere că, mai mult ca sigur, condamnarea va presupune- după ispăşirea pedepsei- expulzarea şi interdicţia de acces în Spania.

PoliÅ£ia spaniolă a precizat că principalii capi ai acestei „organizaÅ£ii cu caracter mafiot”, care avea reÅ£ele ÅŸi în alte ţări din Europa, se ascund la ora actuală în România sau au fugit în alte state din Uniunea Europeană, unde au fost daÅ£i în urmărire.

“Sperăm ca aceste arestări să nu schimbe percepţia spaniolilor în ceea ce priveşte forţa de muncă venită din România. Românii sunt priviţi ca nişte oameni harnici, inteligenţi şi pricepuţi”, a mai spus Cristina Muşat.

Adauga un comentariu

*