Alternative educationale versus invatamantul traditional

Privite la inceput cu reticenta, alternativele educationale sunt astazi preferate de multi dintre parinti. Desi initial au fost infiintate sase tipuri de astfel de programe, doar trei dintre ele s-au perfectionat si au reusit sa faca fata invatamantului traditional. Acestea sunt Waldorf, Freinet si Step by Step.

„La nivelul judetului Bacau functioneaza in prezent doar alternativa Step by Step, a afirmat Brandusa Popescu, inspector general adjunct in cadrul Inspectoratului scolar Judetean. Acesta incepe sa acapareze tot mai multi elevi din ciclul primar, mai ales ca ofera posibilitatea programului prelungit.

Programul adera prin modelele pe care le dezvolta la principiile si practicile unui invatamant modern”.

In Romania sistemul a fost introdus in 1994, dar in Bacau si-a facut aparitia abia in 2000. Acest program promoveaza metodele de predare – invatare centrate pe copil, precum si implicarea familiei in organizarea si dirijarea muncii elevului. Materia predata la orele de curs coincide cu materia din invatamantul traditional iar elevii se vor axa mai mult pe practica decat pe teorie.

„Pedagogia Waldorf pune accent pe cunoasterea copilului in cele doua perioade dificile, respectiv 9 si 9 – 13 ani, iar pedagogia Freinet se bazeaza relatiile interumane, a completat Brandusa Popescu. Acestea insa, nu functioneaza inca in Bacau”.

Alina RATA

Adauga un comentariu

*