Uniunea Europeana este speranta tinerilor absolventi

Tot mai multi studenti spera ca dupa integrarea in Uniunea Europeana sa isi gaseasca un loc de munca in alte tari. Desi diplomele de absolvire vor fi recunoscute de statele membre UE, studentii se tem ca nu le vor fi recunoscute profesiile pentru care se pregatesc.

Studentii bacauani spera ca odata cu integrarea Romaniei in Uniunea Europeana sa poata obtine mai usor un loc de munca in alte tari. Chiar daca, in general conditiile de munca sunt destul de grele, iar programul este incarcat, tinerii prefera Occidentul in defavoarea Romaniei.

Nu doar salariile mari ii determina sa plece, ci si gradul de civilizatie al celorlalte popoare. Studentii care mai au un an sau doi pana la terminarea studiilor superioare sustin ca numara fiecare zi care a mai ramas pana la absolvire. si asta pentru ca singura lor sansa de a se realiza este „un loc de munca bine platit”, dupa cum afirma chiar ei.

Echivalarea diplomelor este urmata de recunoasterea profesionala

Chiar daca diplomele sunt recunoscute la nivel european, studentii se tem ca nu le va fi recunoscuta profesia.

„Nu sunt prea optimista in ceea ce priveste migrarea fortei de munca, afirma Ana Maria Pop, studenta anul IV, la Facultatea de Inginerie. si asta pentru ca acum inca se mai discuta despre libera circulatie a fortei de munca.

Nu se stie daca din 2007, cu toate diplomele noastre recunoscute ne va lua cineva in seama. Am avut colegi care au plecat cu bursa in alte tari si mi-au spus ca absolventii romani nu au nici o sansa in statele membre UE”.

Marius Dima, un alt student bacauan sustine ca „…ma pot considera cat de cat norocos, pentru ca termin facultatea in 2007. Dupa cum se aude, de atunci diplomele noastre vor fi recunoscute in Europa, lucru care ma face sa fiu mai optimist”.

Profesorii universitari ii incurajeaza pe studenti

Chiar daca ei nu se arata prea increzatori in faptul ca diplomele de absolvire a studiilor superioare vor fi recunoscute de statele membre UE, profesorii universitari ii incurajeaza pe studenti.

„Pana in 2007 diplomele romanesti vor fi valide si in alte state, a afirmat Gheorghe Pintilie, prorectorul Universitatii din Bacau. Pana atunci vor mai avea loc unele schimbari cu scopul de a compatibiliza sistemul nostru de invatamant cu cel din tarile europene.

De asemenea, speram ca odata cu recunoasterea diplomei sa fie recunoscuta si profesia”. in timp ce recunoasterea academica a diplomelor presupune echivalarea unui titlu sau a unei perioade de studiu, recunoasterea profesionala face posibila exercitarea profesiei in strainatate, in baza diplomei obtinute in tara de rezidenta.

Alina RATA

Adauga un comentariu

*