Isterie in invatamantul bacauan

Circa 100 de profesori bacauani, care vor iesi anul acesta la pensie, nu vor sa renunte la posturile pe care le-au ocupat zeci de ani in invatamant. Conform legislatiei in domeniu, profesorii care se incadreaza in categoria persoanelor pensionate limita de varsta, au dreptul sa isi prelungeasca activitatea.

Revoltati ca nu vor mai putea sa isi continue activitatea si in anul scolar 2006 – 2007, mai multi profesori au pus aceasta problema la Inspectoratul scolar Judetean. Desi normele care trebuiesc indeplinite sunt afisate pe internet, multi dintre profesori refuza categoric sa stea acasa sau sa isi gaseasca un alt loc de munca, in alt domeniu.

„Toata viata mea am fost profesor de matematica, afirma indignat Romeo Toma, din Bacau. Nu mi se pare corect ca dupa ce ti-ai dedicat toata viata acestei meserii sa nu mai poti profesa. Este o aberatie, cu atat mai mult cu cat noi cei mai in varsta suntem foarte bine pregatiti, in comparatie cu tinerii care vin de pe bancile scolii. Chiar si asa, se pare ca multi dintre noi nu vom mai putea preda”.

Conditiile de predare sunt mult mai stricte

Pentru a putea sa isi continue activitatea, dascalii care ies anul acesta la pensie, isi vor depune dosarele la Inspectoratul scolar Judetean. Cererile acestora vor fi analizate de o comisie consultativa, care va stabili daca dascalii indeplinesc sau nu conditiile impuse pentru a putea continua sa profeseze.

Cel mai important aspect este legat de gradul pe care il are fiecare dascal. Nu isi pot continua activitatea decat profesorii care au gradul I, si asta in conditiile in care exista restrangere de personal. O alta conditie este ca posturile sa fie viabile maximum trei ani, pentru ca cele care depasesc acest termen vor fi scoase la concurs.

Radu Ababei vrea personal tanar

„Legea spune ca profesorii pensionari isi pot continua activitatea, nu ca trebuie sa isi continue activitatea, a precizat Radu Ababei, inspectorul general al Inspectoratului scolar Judetean. in plus, perioada de predare dupa pensionare este cuprinsa intre unu si trei ani, dar asta nu inseamna ca odata ramas in invatamant, un cadru didactic este obligatoriu sa ramana pe perioada maxima”.

Inspectorul general si-a exprimat clar dorinta de a avea in sistemul educational cat mai multi angajati tineri. „Mi se pare absolut normal ca un cadru didactic sa nu mai aiba dreptul sa predea daca varsta biologica este mai mare decat varsta cronologica. Eu sunt de parere ca in sistemul educational mereu se schimba ceva, iar pentru un dascal care a depasit o anumita varsta este mai greu sa se acomodeze cu noile modificari. De aceea este mai bine ca locurile libere sa fie ocupate de personal tanar”, a completat Radu Ababei.

Alina RATA

Comentarii

  1. Mai faceÅ£i loc ÅŸi tinerilor, sunt unii mult mai bine pregătiÅ£i decât majoritatea cadrelor în vârstă din licee ÅŸi mai la curent cu programa, respectiv cu noÅ£iunile actuale de specialitate…

Adauga un comentariu

*