Doar o parte dintre profesori vor primi banii din urma

Dosarele prin care dascalii bacauani au dat in judecata Ministerul Educatiei pentru calcularea gresita a salariilor nu au fost nici acum finalizate. Din cele 176 de dosare, 63 inca sunt pe rol la Tribunalul Bacau.

Doar o parte dintre profesorii bacauani isi vor primi, incepand de luna aceasta, diferentele salariale pentru perioada octombrie 2001 – octombrie 2004, timp in care salariile lor au fost calculate greait.

„Toate dosarele trebuiau finalizate pana in prezent, insa au avut loc unele evenimente care au determinat suspendarea acestora, a afirmat Manole Chirirac, presedintele Sindicatului Liber din invatamant, filiala Bacau.

In timp ce dosarele erau analizate de catre experti, au fost descoperite alte erori de calcul, iar din acest motiv am fost nevoiti sa amanam judecata pe fond a dosarelor. Astfel dascalii care nu au clarificata inca situatia cu recalcularea dosarelor vor trebui sa astepte pana cand instanta va da decizia finala. Acum nu mai avem dosare suspendate, toate sunt pe rol”.

Cele 113 dosare judecate au fost castigate de catre profesori. incepand din aceasta luna, cadrele didactice vor primi esalonat difereniele de bani. Acestea vor fi incluse in salariu, si se vor aloca pe o perioada de circa 12 luni.

Dascalii care au iesit intre timp la pensie vor primi banii esalonat, in trei transe. Diferentele totale de salarii care vor trebui alocate pentru profesorii bacauani depasesc 140 de miliarde de lei vechi. in plus, Consiliile Locale, impreuna cu Inspectoratele scolare vor trebui sa suporte cheltuielile de judecata care se ridica la circa 1,5 miliarde de lei vechi.

Alina RATA

Adauga un comentariu

*