Scandal cu «Bani de liceu»

scandal bani de liceu20 de elevi din scolile bacauane au pierdut dreptul de a mai beneficia de programul „Bani de liceu”. Parintii acestora acuza Inspectoratul scolar Judetean ca a sistat pe nedrept plata acestui ajutor. De celealta parte, conducerea Inspectoratului sustine ca totul este conform legii.

Programul „Bani de liceu” a devenit subiect de scandal dupa ce conducerea inspectoratului scolar a decis sistarea platii ajutorului pentru 20 de elevi deoarece acestia ar fi acumulat peste peste 20 de absente. Desi banii trebuie sa ajunga la copiii care provin din familii cu situatii materiale precare, Inspectoratul a considerat ca a fost necesara o masura atat de drastica pentru ca „asa spune legea”, dupa cum a afirmat chiar Radu Ababei, inspectorul general.

Parintii acuza regulile prea stricte

Din cei 20 de elevi care se incadrau in conditiile impuse de program, mai mult de jumatate au parintii plecati la munca in strainatate. Desi acestia castiga bani, veniturile declarate pe fiecare membru sunt nule. Din acest motiv, copiii au fost cuprinsi in program si au beneficiat de ajutor.

Pana pe 1 ianuarie cand, in urma raportarilor facute de directorii de scoli la inspectorat, s-a constatat ca acestia nu mai indeplinesc conditiile pentru a primi bani din cauza absentelor. „Daca unii dintre elevi si-au permis sa chiuleasca pentru ca au parintii in Italia si implicit bani, ceilalti, angrenati in anturajul lor, nu au constientizat care sunt repersursiunile absentelor de la scoala, a afirmat Mihai G., unul din parintii revoltati. si copilul meu a fost sistat de la plata. Acum am aflat. Dar sunt sigur ca el nu este vinovat.

Conditiile impuse sunt prea drastice. Copilul mi-a absentat motivat pentru ca a fost bolnav, iar pentru asta am adus si adeverinte medicale. Am inteles ca ulterior el a mai acumulat niste absente. Nu trebuia sa fim si noi, parintii, informati?” Ajutorul lunar este de 1,5 milioane de lei vechi, bani care ajung cel putin pentru asigurarea rechizitelor si a transportului. „Fara acesti bani nu stiu cum ma voi descurca, a completat un alt parinte.

Eu cred ca cei de la Inspectorat au sistat plata acestui ajutor pentru ca nu sunt fonduri suficiente. Copilul meu a intarziat de cateva ori din cauza transportului. Stam pe Valea Muntelui si toata lumea stie ce probleme sunt acolo. Cu toate acestea, profesorii nu au fost de acord sa-i motiveze absentele”.

„Li s-a intins un deget, dar ei luat toata mana”

Desi acuzat din toate partile, inspectorul general Radu Ababei, a fost mult mai transant. „Nu fac altceva decat sa respect legea”, ne-a declarat acesta. Normele de aplicare ale programului «Bani de liceu» sunt clare: la 20 de absente nemotivate elevul pierde dreptul de a mai beneficia de acesti bani. si noi suntem intr-o situatie delicata, dar nu avem ce face”. La randul sau, Brandusa Popescu, inspector general adjunct ISJ Bacau sustine ca situatia nu este asa cum au prezentat-o parintii si unii elevi: „Sunt si profesori care au motivat absentele elevilor fara a mai cere scutire medicala, doar ca acestia sa ia in continuare bani.

Ei ne-au spus ca au recurs la acest compromis doar pentru ca stiau situatia materiala a unora dintre elevi. insa si noi suntem controlati la randul nostru de superiori, asa ca nu ne putem abate de la lege. Sa fim seriosi, sunt elevi carora li s-a intins un deget, dar ei au vrut toata mana. Nu se poate asa”. Alte sute de elevi risca sa ramana si ei fara burse. Totul depinde insa de rezultatul urmatoarelor verificari ale inspectorilor scolari.

Alina RATA

Adauga un comentariu

*