Contorizarea, privita doar ca o politica de a vinde aparatura scumpa

cet bacauLiga Asociatiilor de Proprietari este sceptica in privinta eficientei gigacalorimetrelor instalate de CET Bacau. Mai mult, Pavel Baciu, presedintele Ligii, spune ca de fapt contorizarea consumului de energie termica este doar o politica de a vinde aparatura scumpa. Investitia se ridica la circa 72 de miliarde de lei.

CET Bacau a inceput facturarea energiei termice prin citirea lunara a consumului inregistrat de gigacalorimetrele montate la nivelul fiecarei scari. „Am constatat ca facturam cam aceeasi cantitate de caldura ca si inainte, ne-a declarat Vasile Dragusanu, directorul CET Bacau. De aici putem trage concluzia ca nu CET este vinovat de facturile exorbitante. Montarea gigacalorimetrelor a fost finalizata, asa ca, bacauanii nu se mai pot plange ca platesc mult pentru caldura. Platesc atat cat consuma fiecare”.

O investitie de 72 de miliarde de lei

Montarea celor 1.690 de gigacalorimetre a costat CET Bacau peste 72 de miliarde de lei. Cu toate acestea, Vasile Dragusanu, a tinut sa precizeze ca investitia va fi recuperata in timp, tot de la consumatori, prin pretul gigacaloriei, desi initial erau date asigurari ca CET va suporta cheltuielile. in plus, cu tot cu gigacalorimetre, CET continua sa factureze si pierderile din retele.

O afacere de a vinde aparatura scumpa

„Intr-adevar este o investitie care va monitoriza cumva consumul real de caldura, a apreciat si Pavel Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor din Bacau. Mi-e greu sa cred insa ca acest sistem va functiona cum trebuie. De aceea, pentru mine, aceasta contorizare nu reprezinta decat o politica de a vinde aparatura scumpa”.

Gigacalorimetrele „fac cu ochiul” la bacauani

Si de parca aceasta politica scumpa, care in viitor va scoate bani grei tot din buzunarele bacauanilor, nu ar fi de ajuns, mai nou, CET a inceput sa ramana si fara cateva integratoare de la gigacalorimetrele abia montate. Chiar daca aparatele respective nu pot fi valorificate, pentru ca sunt destinate masurarii consumului de caldura la intrarea in bloc, bacauanii au ales sa le distruga fara nici o explicatie. „Aceste integratoare arata ca un minicalculator, explica directorul Vasile Dragusanu. Ele afiseaza toti parametrii: debitul, temperatura si chiar distanta parcursa de agentul termic, de aceea sunt destinate doar masurarii consumului de caldura la intrarea in scara de bloc. Nu vad la ce ar fi utile pentru bacauani”.

Unii fura, altii platesc

Un singur dispozitiv costa peste 300 de euro. De aparate sunt obligate sa aiba grija si sa raspunda de integritatea lor, asociatiile de locatari. Tocmai de aceea, conducerea CET a solicitat asociatiilor de proprietari ca acele integratoare care sunt instalate pe scara blocului sa fie preluate de ele in custodie. „Multe asociatii refuza insa acest lucru, mai adauga Dragusanu. De aceea, la asociatiile care nu se supun obligatiilor legale, prin sefii de scara, vom fi nevoiti sa facturam caldura in sistem pausal”.

Roxana NEAGU

Comentarii

  1. O intrebare pentru conducerea CET Bacau!
    Ia spuneti „tovarasi CET-isti” angajarile in CET se fac tot bazate pe PCR(pile-cunostinte-relatii)?
    Tot la fel excludeti din concurs pe cei calificati ca sa faceti loc rubedeniilor, copiilor vostri? Invocati si acum clauza potrivit careia indiferent de studiile avute prioritate la angajare au copii celor care lucreaza in „sistem”?
    Sa va fie rusine cacanarilor! Eu stiu ca sunteti o cloaca de banditi! Voi juca de bucurie in momentul in care CET-ul se va privatiza si „gandacimea” adunata sub presul caldut al CET-ului va fi data… AFARAAA!

Adauga un comentariu

*