Un sfert din medicii bacauani ar putea ramane someri

mediciCirca 250 de medici care profeseaza in spitalele judetului Bacau risca sa-si piarda dreptul de libera practica pentru ca nu si-au depus la Colegiul Judetean al Medicilor dosarul de pregatire profesionala.

Pana acum, la Colegiul Judetean al Medicilor (CJM) si-au depus dosarele in jur de 650 de medici, din cei 900 cati profeseaza la ora actuala in judet. Cel mai rau la acest capitol stau doctorii din Spitalul Judetean de Urgenta, unde sunt concentrati aproape jumatate din medicii judetului, dar si cei din Spitalul Comanesti, dupa cum a precizat dr.Adrian Cotarlet, presedintele departamentului profesional stiintific din cadrul CJM Bacau.

Pentru a primi atestatul de continuare a activitatii, fiecare medic trebuie sa acumuleze un anumit numar de ore de pregatire profesionala, prin participari la congrese, simpozioane si manifestari stiintifice sau prin finalizarea doctoratelor, masteratelor sau a unor cursuri pentru o a doua specializare, conform unui program special de pregatire continua.

„Important este insa ca medicii sa inteleaga ca sunt obligati sa se instruiasca, iar acest program nu trebuie vazut ca o sperietoare, ci ca pe un lucru normal in breasla medicala, mai explica dr.Cotirlet. ~n caz contrar, ar trebui sa se lase de meserie. Suntem si noi pusi intr-o situatie delicata, insa trebuie sa ne supunem unor decizii care vin de la nivel central. ~ncercam sa fim cat mai maleabili, dar important este ca si colegii sa ne inteleaga”.

Pentru a veni in sprijinul lor, anul acesta Colegiul va organiza lunar cursuri de pregatire si simpozioane la care pot participa toti medicii. Reprezentantii Colegiului declara ca in cazul in care acestia refuza sa se supuna rigorilor legii vor fi nevoiti sa recurga la masuri drastice.

De la sanctiuni si avertismente se poate ajunge pana la suspendari ale dreptului de libera practica. Fara acest drept, medicul sanctionat poate pierde si contractul incheiat cu Casa de Sanatate prin care i se deconteaza contravaloarea serviciilor medicale oferite populatiei.

Roxana NEAGU

Comentarii

  1. De ce nu studiaza si domnul doctor Cotirlet Romania libera din 26. august2005 ?

Adauga un comentariu

*