Stavarache acuzat ca a facut pact cu PSD

Democratii par sa fi descoperit pretul platit de liberali pentru sprijinul dat de PSD in alegerea liberalului Constantin Scripat in functia de viceprimar. Scandalul si disputele stirnite in jurul acestui subiect scot la lumina tot mai multe aspecte care ar putea duce cu gindul la diverse aranjamente.

De curand PSD a iesit la interval si a dezvaluit cum si-a negociat Scripat voturile si cum a incercat sa-i atraga pe consilierii PSD de partea sa. Democratii pluseaza si spun ca primarul Romeo Stavarache ar fi incheiat un pact cu PSD, tradand astfel Alianta.

Unul din evenimentele din ultimele luni vine parca sa confirme acest lucru. E vorba de procesul deschis de PNL prin care era contestata constituirea Consiliului Judetean. Proces castigat de PSD. Avocatii liberalilor nu s-au mai prezentat la proces si nu au mai reprezentat interesele gruparii seniorilor din PNL, care s-au aratat extrem de virulenti pana la preluarea cazului de catre Stavarache.

In plus, liberalii nici nu au mai facut recurs impotriva sentintei de fond a Tribunalului. Un detaliu care ridica multe semne de intrebare iar alegerea lui Scripat in functia de viceprimar si nerespectarea protocolului de catre liberali au avut menirea sa faca lumina in acest caz. Aranjament cu PSD, este concluzia la care au ajuns democratii insa parerea e impartasita si de unii liberali care au simtit pe pielea lor jocurile de culise ale fostilor umanisti.

Avocatul pus de Stavarache a „uitat” de proces

Imediat dupa sedinta de constituire a Consiliului Judetean, PNL a deschis o actiune in Contencios Administrativ. Era reclamat modul de constituire a Consiliului Judetean si faptul ca nu a fost respectat secretul votului.

„Consilierii PSD si PRM au votat in sala mica a Prefecturii. De fapt, cei de la PRM nici nu au votat. Au votat altii in locul lor ca sa fie siguri de rezultat”, spune liberalul Ioan Chiriac. Actiunea a fost judecata de doua instante iar decizia data de Curtea de Apel este favorabila Consiliului Judetean. Adica s-a ajuns la concluzia ca modul de constituire a Consiliului Judetean este legal iar votul a fost secret.

Lucrurile par clare pana acum. Greu de inteles este cum de reprezentantii PNL s-au multumit cu aceasta decizie si cum de nu au mai fost urmate si alte cai de atac. Cum ar fi recursul. Resemnarea celor din PNL este si mai bizara daca luam in calcul declaratia directorului Directiei Juridice din cadrul Consiliului Judetean, Ina Zara: „Nu am de unde sa stiu de ce au lasat-o balta. stiu doar ca la inceput ne-au innebunit cu amanari. Ba ca nu au avocat, ba ca nu poate veni. Au fost cam 5-6 termene de amanare. Au tras de timp de ne saturaseram”.

La prima vedere se poate ajunge la concluzia ca Ioan Chiriac, unul dintre liberalii contestatari, a cedat in fata PSD mai ales dupa ce a pierdut puterea in propriul partid. Situatia e mai complicata iar semnele de intrebare se muta in curtea „tinerilor” liberali. „Eu am fost martor in proces dar am renuntat cand am vazut ca pe nimeni nu mai intereseaza aceasta problema” – spune Ioan Chiriac.

„Romeo Stavarache a preluat cazul cand a ajuns presedinte interimar. A cerut schimbarea avocatului nostru pe motiv ca ar fi omul PSD-ului. si ca eu as fi dat la pace cu PSD ca sa castige Consiliul Judetean. Asa ca Stavarache a schimbat avocatul ca sa cada el la pace cu PSD. E o ipoteza, mai ales daca urmarim modul in care s-au ‘descurcat’ acesti avocati.

Cand m-am dus la proces m-am trezit singur. Nu mai eram reprezentat de nimeni. Avocatii nu s-au mai prezentat. Ce era sa fac? Am renuntat”, a mai declarat Ioan Chiriac. La randul sau, deputatul PNL Valeriu Gheorghe sustine ca toata responsabilitatea pentru acest proces o are Stavarache.

„Cand eram eu presedinte am angajat un avocat care era amic al liberalilor. Stavarache l-a schimbat cand a ajuns la conducerea partidului. E ciudat ca la ultimele termene nu s-a prezentat nici un avocat din partea PNL. Din moment ce nu si-a trimis avocat pot ajunge la concluzia ca a facut un pact cu PSD. Responsabilitatea e in totalitate a lui Stavarache. Ca presedinte are anumite obligatii pentru care trebuie sa-si asume raspunderea.”

Primarul da in bilbiiala

Reactia primarului municipiului, Romeo Stavarache, vizavi de aceste acuze este de-a dreptul amuzanta. Declaratiile date „la cald”, nepregatite din timp, sunt contradictorii iar balbaielile notabile. Mai intai de toate, primarul considera ca „nu a fost un proces pierdut” ci doar o contestatie respinsa.

Mai mult decat atit, primarul sustine ca la acea perioada, adica in urma cu cateva luni, nu era presedinte al PNL! Sa fie amnezie temporara?! Stavarache se balbiie din nou si sustine ca nu s-a ocupat de proces. „Nu m-am ocupat eu. Nu s-a mai ocupat nimeni”, spune acesta si isi aminteste brusc ca este cam de mult timp presedinte.

Retracteaza. „Cat am fost eu presedinte a fost avocat. Dar nu stiu cine a fost avocat. Avocatul pus de ei nu se ducea. De aia am cerut schimbarea. Dar eu nu am avut acces la informatii pana in septembrie si… Nu m-am ocupat eu! Chiar nu intelegeti?”, a tipat, enervat la culme, primarul Stavarache.

„O greseala care il va costa mandatul de primar”

Presedintele PD, Vasile Nistor, crede ca intelegerea facuta cu PSD il va costa pe Stavarache chiar mandatul de primar.

„Pierderea acestui proces este un element care trebuie luat in calcul. Stavarache nu isi da seama insa in ce capcana a intrat. PSD a fost interesat sa voteze candidatul PNL pentru a rupe Alianta. PSD nu va vota insa cu primarul in Consiliul Local si nu va sustine deciziile liberalilor. Pretul pe care l-a platit Stavarache PSD-ului, pierzand acest proces, este prea mare insa. Faptul ca si-a gasit aliati in PSD e o greseala politica mare care il va costa pe Stavarache chiar mandatul de primar. Isi va atrage multi dusmani”, spune Nistor care anunta ca PD nu va astepta campania electorala din 2008.

Interesant este ca amenintarile lui Nistor cu retragerea sprijinului in CL nu prea par a avea acoperire din moment ce PD are doar doi consilieri locali.

„Campania a inceput deja si vom lansa un om pregatit in lupta pentru Primarie”, avertizeaza Nistor. Neculai Olaru, subprefectul de Bacau, remarca la randul sau indiferenta cu care gruparea Stavarache a tratat actiunea in justitie.

„Constat o lipsa flagranta de preocupare fata de acest demers. Lucrurile au intrat la un moment dat in ceata. Si e firesc sa mi se para suspect. Mie imi ridica suspiciuni foarte multe lucruri pe care liberalii le initiaza. Pentru ca in ceea ce priveste respectarea unor intelegeri am avut dovada ca liberalii nu au cuvant. De aceea cred ca sunt posibile anumite intelegeri cu PSD. Nu am dovezi dar pot sa cred ca este posibil orice. PSD a vrut o noua configuratie in Consiliul Local in defavoarea lui Stavarache. Primarul nu isi da seama dar nu e o victorie a PNL ci a PSD. Dar revin, aceasta tradare a PNL e mai mult decit evidenta”, spune Neculai Olaru.

Democratii par sa uite ca ei nu au miscat nici un deget in procesul contestarii alegerii presedintelui CJ.

Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean – „Refuz sa comentez aceste declaratii. Era un proces pierdut de la inceput. Cei de la PNL credeau ca vor castiga? in loc sa caute greseala in ograda lor dau vina din nou pe PSD. Sunt declaratii politice care sa mascheze lipsa de comunicare dintre cele doua partide.”

Catalina CHIFU

Adauga un comentariu

*