Onestiul a ramas doar cu stadioanele

FC Onesti, CSM Borzesti, Energia Gheorghe Gheorghiu Dej, Mecon, Constructorul, Vointa si celelalte echipe au disparut demult din peisajul fotbalistic onestean. A ramas doar amintirea acestor echipe, precum si stadioanele goale.

Din pacate, pe aceste stadioane nu prea mai are cine sa joace fotbal: pe Stadionul ” Energia” , care a fost preluat de Primaria Onesti, rar se mai joaca o partida de fotbal, cu ocazia vreunui program sportiv, de genul celui perfectat cu academia americana de fotbal european, ESA – Euro Soccer Academy of the USA. Stadionul FC Onesti, cumparat in urma cu cativa ani de Cheptanus si Adi Serban, este acum inchiriat cu ora (40 de lei noi pe ora), dar clienti nu prea sunt.

Microbistii onesteni spun ca municipiul a ajuns de ras: dupa ce a avut echipa in primul esalon fotbalistic, acum nu mai este reprezentat nici macar in Divizia D.

Ei isi indreapta acuzatiile fie catre miliardarii din zona, cum ar fi Adi Serban sau fratii Cheptanus, care s-ar fi implicat la FC Onesti nu de dragul sportului, ci de dragul banilor invartiti cu lopata la societati precum Rafo, fie catre Guvern, care ar fi pus piedici industriei locale si care nu ar fi facut o lege buna a sponsorizarii, fie catre administratia locala si catre oamenii de afaceri, care nu ar fi suficient de receptivi fata de fotbal.

Indiferent care dintre aceste acuzatii ar fi fondate, cert este ca fotbalul se afla in mare suferinta la Onesti si, in general, pe Valea Trotusului.

Sponsorizari din Focsani…

Anul acesta, la Onesti a luat fiinta o noua echipa de fotbal, Inter Onesti, care a luat startul de la ultimul esalon fotbalistic, Divizia ” Onoare” . Desi a avut o comportare onorabila in turul acestei editii de campionat, pe care l-a terminat pe locul 2, Inter Onesti s-a confruntat inca de la inceput cu problemele financiare. Neavand bani nici de tricouri, pentru ca de plata jucatorilor nici nu putea fi vorba, Constantin Ene, fondatorul echipei, a apelat la sprijinul comunitatii locale, insa ajutorul a fost aproape inexistent.

Doar o singura firma a oferit sprijin financiar, iar Primaria Onesti a asigurat intretinerea terenului si utilitatile, insa toate acestea nu au insemnat mare lucru fata de necesitatile echipei. Problema echipamentului sportiv a fost totusi rezolvata, dar nu cu sprijin local, ci cu ajutorul unor oameni de bine din…Focsani. Discoteca ” Double Deuce” din Focsani a asigurat un rand de echipament, motiv pentru care pe tricourile onestenilor nu se afla numele orasului pe care il reprezinta, ci numele Focsaniului.

… si din Tara Bascilor

Nici pe tricourile jucatorilor de la FC Comanesti nu apare numele orasului si nici macar al judetului sau al tarii noastre. }ara Bascilor si Gernika sunt numele inscriptionate pe tricourile echipei din Comanesti. Asta pentru ca Ionut Corban, care detine toate functiile la FC Comanesti, de la antrenor si presedinte, pana la patron si sponsor, nu a reusit sa gaseasca intelegere decat in orasul spaniol Gernika, din }ara Bascilor, de unde a primit o finantare salvatoare.

O situatie critica se inregistreaza si la Magura Targu Ocna, echipa firav sustinuta de administratia locala, care asigura doar transportul, si de omul de afaceri Nelu Grozavu. Jucatorii au inceput sa plece de la aceasta echipa, iar antrenorul Costica Ene nu-i poate opri, pentru ca nu are cum sa le asigure conditii.

Reprezentantii echipelor de pe Valea Trotusului au cautat impreuna solutii de iesire din impas, insa concluziile acestora sunt pesimiste: pentru un sezon fotbalistic in esaloanele inferioare ar trebui un buget de cel putin o jumatate de miliard de lei vechi, bani care nu are cine sa-i asigure. Iar jucatorii ar avea nevoie de slujbe pentru a se intretine singuri, insa nici locurile de munca nu sunt usor de asigurat.

La Petrolul Moinesti, unde fotbalistii nu au nevoie de slujbe, pentru ca sunt jucatori profesionisti si sunt salarizati ca atare, lucrurile nu stau deloc mai bine: toate drepturile banesti (salarii, prime de joc, rate contractuale) au fost acordate cu mari intarzieri, motiv pentru care membrii echipei au fost la un pas de a nu se mai prezenta la antrenamente. Sefii gruparilor de pe Valea Trotusului spun ca vor cauta solutii si in pauza campionatelor, pentru a pune capat agoniei existente in fotbalul trotusean.

Gheorghe LEU

Comentarii

  1. SUNTEM VARZA…DOMNII CU BANI DIN ZONA INVESTESC IN DISTRACTIE SI FEMEI PRIN DISCOTECI!!

Adauga un comentariu

*