BNR lansează bancnota de 200 lei

Banca NaÅ£ională a României va emite bancnota de 200 lei noi, începând cu 1 decembrie 2006, a anunÅ£at miercuri, într-o conferinţă de presă, guvernatorul Mugur Isărescu. „Am considerat că o bancnotă de o valoare echivalentă cu 50-60 euro era o necesitate ÅŸi am avut în vedere ÅŸi nivelul mediu al retragerii de la bancomate, care depăşeÅŸte 200 lei pe tranzacÅ£ii’, a motivat Isărescu decizia BNR.

Bancnota este realizată într-o manieră grafică similară şi conţine elemente de siguranţă ca şi cele exitente pe piaţă şi va fi pusă în circulaţie de la 1 decembrie 2006, după înlocuirea vechilor însemne monetare. Mugur Isărescu a precizat că bancnota va fi prezentată public cu 30 de zile înainte de data lansării în circulaţie.

Banca Centrală s-a gândit să scoată această bancnotă pentru a exista pe piaţă o valoare intermediară între 100 lei şi 500 lei, reprezentând echivalentul a 56 euro (la actualul curs de schimb). De asemenea, s-a luat în considerare faptul că nivelul mediu al retragerilor de numerar prin ATM-uri este de 270 lei pe tranzacţie.

Ca dimensiune bancnota este mai mare decât cea de 100 lei ÅŸi mai mică decât cea de 500 lei. Imprimarea s-a făcut în relief, iar ca grafică, pe avers, este portretul lui Lucian Blaga (1895 – 1961, ), poet, dramaturg, eseist, filozof, profesor ÅŸi diplomat, în timp ce pe revers este reprezentată o compoziÅ£ie grafică având în prim plan imaginea statuetei neolitice „Gânditorul de la Hamangia”.

Adauga un comentariu

*